Відео, яке стало символом спротиву в Ірані

Смерть молодої тегеранки Неди Солтані, яку застрелили в серце в суботу о 18:05 за Києвом, була знята на мобільний телефон - а зараз демонстранти скандують її ім'я поруч із "Аллах акбар!"

На цьому відео обличчя Неди розмито комп'ютером - щоб глядач теленовин не бачив, як у неї з носа і рота ллється кров, як згасають її широко розплющені очі. Тим часом увесь світ бачив страшні кадри оригіналу і читав коментар очевидця:

"Це було на проспекті Карекар, на розі вулиць Хосраві і Салегі. Юна жінка стояла поруч із батьком (потім виявилося, що це її вчитель музики), дивлячись на марш протесту, коли її застрелив член добровільної ісламської дружини "Басідж", який ховався на даху будинку поруч. Він прекрасно бачив, що перед ним дівчина. І влучив їй прямісінько в серце.

Я лікар, тому побіг рятувати її. Але сила удару була такою великою, що куля розтрощила грудну клітку дівчини, і менш ніж за дві хвилини та вмерла. В той час демонстрація ішла за кілометр звідси, частина демонстрантів тікали від сльозогінного газу у напрямку вулиці Салегі.

Подію на телефон записав мій товариш. Будь-ласка, розішліть це - нехай світ знає".


Неда Солтані

Чоловік, який нахилився над дівчиною, кричить на фарсі: "Недо, не бійся, будь-ласка, не йди, будь-ласка, залишся!" Очевидно, це і є вчитель музики, який віз Неду з зайняття, доки їхнє авто не застрягло в заторі.

Вигук "Неда!" зараз широко використовується демонстрантами, поруч із "класичними" "Господь великий!" і "Смерть диктатору!". За сумним співпадінням, "неда" на фарсі означає "заклик".

На західних блогах уже з'явилися плакати, присвячені Неді:


Недо, будь з нами до кінця, ми будемо з тобою.

Cтрічка іранських новин на твіттері зараз позначається тегом "#neda".

Про останні події в Ірані читайте тут

відео світ іран трагедія

Знак гривні
Знак гривні