Гени чи умови життя? Що більше впливає на ризик передчасної смерті, — дослідження
Умови життя мають приблизно у 10 разів більший вплив на ризик передчасної смерті, ніж генетика.

Таких висновків дійшла міжнародна група вчених у дослідженні, опублікованому в науковому журналі Nature Medicine, пише The Guardian.
Дослідники проаналізували інформацію про майже 500 000 людей з бази даних Британського біологічного банку, включно з відповідями на анкети, а також даними про смерті та захворювання, що сталися після реєстрації людей.
У межах дослідження вчені проаналізували вплив 164 факторів на ризик передчасної смерті – від споживання солі до життя з партнером.
Зрештою дослідники виокремили 25 чинників, які прямо пов’язані з біологічним старінням. З-поміж останніх були фактори дитинства, такі як куріння матері під час вагітності і відносно низький зріст учасників у віці 10 років, а також пізніші чинники, як-от працевлаштування учасників і дохід їхніх родин.
Вживання алкоголю та особливості харчування не були включені в аналіз. Дослідники пояснили, що це пов’язано з труднощами їхнього дослідження через опитувальники.
Команда вчених виявила, що близько половини варіацій ризику передчасної смерті пояснюють вік і стать. Водночас з умовами життя пов'язані ще 17% причин передчасної смерті. Для порівняння, генетична схильність до 22 основних захворювань пояснювала лише менше ніж 2% варіацій.
Вплив навколишнього середовища виявився важливішим за гени у ризику розвитку захворювань легенів, серця і печінки.
Однак для таких захворювань, як рак молочної залози, рак передміхурової залози та деменція, спостерігалася зворотна картина, що свідчить про те, що в деяких випадках генетичний ризик має більше значення.