Які види солодощів гірше впливають на здоров'я, ніж інші, — дослідження
Вживання солодких напоїв становить більшу загрозу для серцево-судинної системи, ніж випічка.
Про це йдеться у дослідженні, результати якого опублікували у журналі Frontiers in Public Health, пише CNN.
Дослідники опитали майже 70 000 шведських чоловіків і жінок щодо їхнього харчування та способу життя в період між 1997 і 2009 роками. Окрім цього, вчені зібрали дані про серцево-судинні захворювання, зокрема інсульти, інфаркти та серцеву недостатність.
Вчені розглядали споживання цукру в трьох категоріях: солодкі напої, випічка, і начинки та додатки до чаю і кави, як-от мед або цукор.
Науковці виявили, що вживання газованих і фруктових солодких напоїв (за винятком чистих фруктових соків) збільшує ризик розвитку хвороб серця.
Натомість у тих, хто вживав випічку, цей ризик менший. Утім, навіть найменший рівень споживання цукру не гарантував захисту від серцевих захворювань.
За словами науковиці з Лундського університету (Швеція) Сюзанни Янзі, є кілька теорій, чому солодкі напої шкідливіші для серця, ніж випічка.
«Рідкі цукри швидше засвоюються в травній системі, оскільки вони не потребують таких же процесів розщеплення, як тверда їжа, — каже вона. — Тверді цукри часто входять до складу продуктів, які містять інші поживні речовини, такі як клітковина, білки та жири».
Ці поживні речовини уповільнюють травлення, тобто відбувається більш поступове вивільнення цукру в кров, пояснила вчена.
У той час як жири, клітковина і білки, що містяться у твердій їжі, залишають відчуття ситості на довший час, рідкий цукор часто не дає відчуття насичення, що може призвести до порушення регуляції апетиту і споживання надмірної кількості калорій, додала вона.
«Різні джерела доданого цукру також відрізняються за своєю структурою споживання, що може додатково пояснити, чому вони по-різному пов'язані з ризиком серцево-судинних захворювань», — зазначила Янзі.
Водночас науковці зауважують: не треба повністю виключати цукор, щоб запобігти серцево-судинним захворюванням. Натомість вони радять зменшити споживання солодких газованих напоїв.
Американська кардіологічна асоціація рекомендує не більше 6 чайних ложок доданого цукру на день для жінок і 9 для чоловіків.