Покровський фронт: що відбувається у районі Селидового (КАРТИ)

Росіяни намагаються активно штурмувати Покровський напрямок й проводити часті атаки Селидового. Ворожа піхота намагається зайти у місто.

Про це повідомив речник НГУ Руслан Музичук.

"Групи піхоти противника намагаються просочуватися в Селидове зі східних околиць, але наші захисники тримають оборону, вибиваючи їх, не даючи їм закріплюватись, встановлювати спостережені чи вогневі позиції", – розповів він.

Російські війська також активно застосовують по Селидовому авіацію. Околиці міста регулярно зазнають артилерійських обстрілів.

За словами Музичука, минулої доби росіяни атакували Селидове 19 разів, застосовуючи значну кількість піхоти. Гвардійці знищили 118 окупантів, відбиваючи ці атаки (52 з них – безповоротні втрати ворога, решта – санітарні).

У Генштабі Збройних сил у зведені 24 жовтня повідомили, що на Покровському напрямку захисники відбили 38 штурмів росіян, зокрема, в районі Селидового.

"Найбільша концентрація ворожих атак була поблизу Селидового. Ворог активно задіював для ударів на напрямку бомбардувальну та штурмову авіацію", – йдеться у повідомленні.

Селидове

Водночас Інститут вивчення війни (ISW) у новому звіті повідомляє, що протягом останніх днів російські війська досягли "значних тактичних успіхів" у Селидовому.

Аналітики зазначають, що просування військ Росії в Селидове, а також їхні територіальні здобутки на південь і північ від міста можуть незабаром змусити українські сили відступити з цього району.

«Проте українські війська, схоже, надійно обороняють Селидове і значною мірою затримали просування росіян після того, як російські війська вперше почали наступ на цей населений пункт приблизно в серпні 2024 року. Селидове не є оперативним об’єктом Росії на цій ділянці фронту, і рішення України захищати населений пункт, ймовірно, спричинило розміщення відносно великого контингенту російських військ на південному фланзі Покровська, що є головною й оперативно значущою ціллю Росії в цьому районі», – йдеться у звіті.

Аналітики прогнозують, що «Росія цілком може взяти Селидове найближчими днями». Утім, додають вони, явна зосередженість російського військового командування на спробах захопити Селидове коштувала окупантам здатності підтримувати їхній значущий наступ безпосередньо на місто Покровськ.

Про просування росіян у Селидовому повідомляє також моніторинговий проєкт Deep State.

"Враховуючи ситуацію, яка склалася у Селидовому за вчора та сьогодні, то варто розуміти, що брехня погубить не тільки суміжні підрозділи, а й буквально все і всіх", – пишуть аналітики проєкту.

Карта Deep State
Карта Deep State

Водночас військовий оглядач німецького видання Bild Юліан Рьопке стверджує, що російські війська вже увійшли в Селидове.

Він зазначив, що 15-та бригада Нацгвардії України "Кара-Даг" успішно відбивала російські атаки протягом кількох останніх тижнів. Наполеглива оборона українців змусила росіян почати спроби обійти Селидове з півночі та півдня.

Однак ЗС РФ продовжували спроби пройти через район вугільної шахти на північний схід від міста. За даними Рьопке, у понеділок окупантам вдалося захопити шахту і, можливо, зайти в приватний сектор на сході Селидового.

Натомість польський військовий аналітик Міхал Новак пише, що росіяни вже зайшли в район центральної площі міста, що підтверджують місцеві жителі.

наступ окупантів селидове битва за донбас покровськ

Знак гривні
Знак гривні