Як держава може подарувати 20–30 млрд грн міжнародним тютюновим корпораціям під час війни

Юрій Гайдай, старший економіст Центру економічної стратегії, на своїй сторінці в соціальних медіа закликав народних депутатів недопустити створення акцизної преференції на тютюнові вироби для нагрівання (ТВЕН — використовуються разом з пристроями для нагрівання тютюну), яка передбачена Урядовим законопроєктом №11090.

Фото: zak.tax.gov.ua
Фото: zak.tax.gov.ua

Обурливим, вважає експерт, є той факт, що Верховна Рада України проголосувала підвищення податків, які найбільше торкнуться працюючих громадян, а в цей час обговорюється можливість надання податкової преференції, від якої найбільше виграють тютюнові гіганти.

За розрахунками економіста, акцизна преференція для ТВЕН призведе до недоотримання у держбюджет України 18-20 мільярдів гривень за чотири роки.

Гайдай наголосив, що ТВЕНи й так дуже прибуткові для міжнародних тютюнових корпорацій, таких як Philip Morris, і не потребують додаткових стимулів від держави. Він також вказує, що ця податкова пільга не сприятиме зниженню цін для споживачів, а лише збільшить прибутки тютюнових компаній.

«Таке враження, що купа людей забули, що в країні війна і кожна гривня податків вже на оборону! Я дуже хочу подивитися на депутатів, які після підвищення військового збору проголосують за норму, яка подарує 18-20 млрд грн протягом 4 років парі тютюнових корпорацій. Повірте, напишу про кожного з вас, і буду розповідати на всіх ефірах про ваш лобізм. Вносьте правки», — закликав експерт.

Нагадаємо, 4 червня 2024 року Верховна Рада в першому читанні прийняла за основу законопроєкт #11090, розроблений Міністерством фінансів. Проєкт Закону пропонує досягнути мінімальної акцизної ставки на сигарети та сигарили на рівні 90 євро на 1000 штук, передбаченої Директивою 64 ЄС, до 2028 року. Водночас для тютюнових виробів для нагрівання пропонується підвищення лише до 72 євро на 1000 штук, що створює акцизну преференцію 20%.

У 2021 році Україна гармонізувала податок на ТВЕН до рівня сигарет. Таке рішення продемонструвало свою ефективність: за рік надходження в бюджет України від акцизів на ТВЕН зросли в 6 разів з 1,7 млрд грн у 2020 до 10,2 млрд грн у 2021, а у 2023 році акцизні надходження сягнули понад 14 млрд грн.

Дві з тютюнових компаній, тютюнові вироби для нагрівання яких представлені на ринку України, є міжнародними спонсорами війни (Philip Morris International та Japan Tobacco International). Тільки за перший рік великої війни вони сплатили понад 8 млрд доларів у бюджет РФ.

законопроєкт лобізм сигарети держбюджет

Знак гривні
Знак гривні