Освіта війни. Російські силовики беруть під контроль навчання школярів на окупованих територіях

Українські діти на окупованих Росією територіях почали свій третій навчальний рік у заручниках. Росгвардія, російська поліція та армія безпосередньо залучені до організації процесу освіти. Це лекції, спецкласи та залучення молоді до “добровольчо-рятувальних” підрозділів.

Фото ілюстративне. Джерело: ЦНС
Фото ілюстративне. Джерело: ЦНС

“ОБЖ” перетворили на військову підготовку

На окупованих територіях України, а також по всій Росії з цього навчального року починають викладати новий урок – “Основи безпеки та захисту Батьківщини”. Ця дисципліна замінить предмет “Основи безпеки життєдіяльності”. Новий урок має допомогти учням “сформувати розуміння особистої та суспільної значущості сучасної культури безпеки життєдіяльності та захисту Батьківщини”.

Начебто нічого особливого, але більша частина цього предмета – вивчення військових та навколо військових дисциплін. Школярам пояснюватимуть як розрізняти різні типи зброї, розповідатимуть про військову стратегію, тактику й роботу з безпілотниками. Також в предметі є модулі про екологічну безпеку, поводження в побуті, правила поведінки на дорозі тощо, але основна увага саме військовій складовій.

Такі уроки проводитимуть для учнів 5-7 класів на вибір навчального закладу, а для 8-11 класів цей предмет обов’язковий. Крім того, програма передбачає проведення зборів для учнів 8 та 10 класів для “застосування набутих навичок на практиці”. Тут росіянам знадобляться їхні центри “Авангард” та “Патріот”.

Ще одне питання, яке обговорюють в російському просторі – навчальні матеріали та перекваліфікація вчителів. Над підручником зараз спільно працюють міноборони РФ, МНС, Росгвардія та інші відомства, він буде готовий до кінця 2024 року. Крім того, робоча група силовиків планує контролювати процес викладання.

А от що стосується перекваліфікації викладачів предмета “Основи безпеки та захисту Батьківщини” – цим мають займатися заклади професійної підготовки педагогів, а от практичний модуль військової справи будуть реалізовувати інструктори центру “Воїн”. А це, у більшості, російські військові, які мають бойовий досвід російсько-української війни, війни в Сирії, в Чечні та інших збройних конфліктах до яких дотична Росія. Таким чином тепер російських вчителів навчатимуть російські військові, щоб ті своєю чергою навчали “любити Батьківщину” дітей.

Російська система освіти вводить цю дисципліну нашвидкуруч, а ні адаптованої програми, ані перекваліфікації вчителів, ані матеріальної бази, наприклад, для уроків з медицини, немає. Але є очевидне бажання ввести розв’язану Росією війну у всі сфери життя, особливо на окупованих територіях.

Спецкласи Росгвардії та збройних сил РФ

З цього навчального року у Бердянському районі відкрився перший з чотирнадцяти запланованих спеціальних класів. Спецклас у селі Новопетрівка обладанала 336-та окрема гвардійська бригада морської піхоти ВМФ РФ.

Військовослужбовці бригади беруть безпосередню участь у російсько-українській на півдні України. У вересні минулого року Михайло Новосельцев, командир підрозділу 110-ї бригади ТРО ЗСУ у своєму інтерв’ю “Радіо Свобода” зазначив, що його підрозділу у Запорізькій області протистоїть саме 336-та бригада МП ВМФ РФ.

На початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну ця російська бригада брала участь у боях на Маріупольському напрямку. А на початку червня 2022 року стало відомо, що у бойових діях в Україні загинув начальник штабу бригади, гвардії полковник Руслан Ширін.

Крім того, 4 листопада 2022 року Указом Путіна бригаду нагородили “Орденом Жукова” за “масовий героїзм та відвагу, стійкість та мужність, проявлені особовим складом бригади у бойових діях з захисту Вітчизни та державних інтересів в умовах збройних конфліктів”.

Тож російські військові, які брали участь в окупації частини Запорізької області тепер “опікуватимуться” освітою дітей, яких вони взяли в заручники.

Ідея створити такий клас належить голові окупаційної районної адміністрації Олексію Кічігіну. Реалізували її при підтримці так званого регіонального “міністерства освіти”, російської морської піхоти та Росгвардії.

“Крім основних освітніх дисциплін, учням викладатимуть основни особистої безпеки, загальновійськові устави, історію морської піхоти, а також різні види підготовок – стройову, тактичну, фізичну”, – зазначив колаборант Антон Тицький, який зараз обіймає “посаду” в окупаційній адміністрації Запоріжжя.

Окупанти планують відкрити в Запоріжжі класи десантних військ, Росгвардії, МНС, а також медичні та педагогічні. Мовляв, таким чином можна дати орієнтир молоді для вибору професії та “розв’язати проблему дефіциту кадрів”.

А от в самому окупованому Бердянську відкрили перший в місті клас Росгвардії. Відкриття спецкласу – це посвята 18 учнів 8 класу школи №10 Бердянська у “юні росгвардійці”.

Відтепер діти вивчатимуть військовий устав, тактичну та стройову підготовку та історію Росгвардії. А “вчителюватимуть” на додаткових заняттях офіцери регіонального управління Росгвардії та військовослужбовці з'єднання оперативного призначення Північно-Кавказького округу військ національної гвардії РФ.

На окупованій частині Запоріжжя росіяни вже практикували такі особливі класи. Ще минулого року клас Росгвардії відкрили в селі Костянтинівка біля Мелітополя. Після цього за пів року у школах Запоріжжя з’явилися ще 8 таких класів і всі в одній Мелітопольській школі №15.

Цього року “підшефні класи” Росгвардій також відкрили на Херсонщині. Перший облаштували в селі Сиваське. В цьому класі буде навчатися 17 кадетів. І тут так само відбулася посвята, де діти оголошували “клятву вірності та відданості своїй Вітчизні та кадетському братству”. Ще один клас має відкритися наприкінці вересня, або на початку жовтня в Скадовську.

На цьому окупаційна влада не планує зупинятися. В кінці серпня представники окупаційної адміністрації підписали угоду з представниками Росгвардії про створення “військово-патріотичних класів” на базі шкіл окупованої частини Херсонщини.

Класи Росгвардії є не тільки на окупованих територіях, а й в Росії. Мотивацію росіян мілітаризувати власних дітей ми аналізувати не будемо. А от що стосується окупованих територій – Росгвардія це одна з тих структур, які здійснюють індоктринацію населення на окупованих територіях. Створенням таких класів – це ще один зі способів тиску як на дітей так і на дорослих.

Завдання Росгвардії – виявляти та знешкоджувати осередки спротиву серед місцевого населення. Про посилення тиску, зокрема через структуру Росгвардії повідомляють активісти руху “Жовта Стрічка” та “АнтиZ”, які діють на окупованих українських територіях. В серпні цього року з’явилося повідомлення, що до окупованих Олешок увійшли підрозділи Росгвардії.

“Їх присутність викликає занепокоєння серед місцевих, оскільки це пов'язано з посиленням контррозвідувальних заходів та цілеспрямованим моральним і фізичним тиском на населення. З перших днів перебування росгвардійців у місті фіксуються численні випадки обшуків та перевірок місцевих жителів. Росгвардія активно патрулює вулиці, посилюючи контроль над кожним кроком громадян”, – йдеться у повідомленні руху “АнтиZ”.

Окремий урок та спецкласи це ще не все. В школах на окупованих територіях в Криму, на Донеччині, Луганщині, Запоріжжі та Херсонщини регулярно проводяться ще й додаткові заняття “з антитерору”. Ці уроки проводяться або під патронатом силових структур, або із залученням підконтрольних владі організації, наприклад “Движение первых”. На таких уроках школярам розповідають про теракти на території РФ, в тому числі про ті, які відбувалися раніше, наприклад, теракт у Беслані. І як, свідчать коментарі “лекторів”, дітям розповідають про ситуацію в Україні, але під своїм особливим кутом.

Шкільне життя виглядає, як постійна муштра, а в перервах лекції про історію Росії від товариства “Знание”, спортивні змагання під патронатом Слідчого комітету РФ та профорієнтаційні табори в російських університетах.

“Дружини” рятувальників та волонтерська робота

У серпні 2024 року після початку операції Сил оборони України в Курській області РФ, російська влада повідомила, що переміщених осіб з прикордоння Курщини розмістять в санаторіях Запорізької області. Задумане реалізували та залучили до допомоги їм молодь з окупованої частини області.

Через контрольовані окупантами організації “Юг Молодой”, “Движение первых”, “Мы вместе” молоді люди з Запорізької області передали гуманітарну допомогу для 14 осіб, яких розмістили в санаторіях окупованих Кирилівки та Бердянська.

Але цим окупаційна влада не обмежилася. В Курську області виїхали волонтери молодіжних організацій “Юг Молодой”, “Добровольческая молодежная дружина” та “Всероссийский студенческий корпус спасателей”. Вони поїхали на Куршину на 7 днів та повезли з собою гуманітарну допомогу.

“Дуже багато бажаючих серед нашої молоді бути там, де потрібна допомога, хочуть їхати на довше, місія відповідальна, але все ж це пов’язано з ризиком”, – зазначив колаборант Євген Балицький, який призначений окупантами губернатором Запорізької області.

І це звучить як знущання, бо молодь, яка виїжджає на території, де ведуться активні бойові дії перебуває в небезпеці.

16 серпня в Курській області загинули двоє волонтерів, учасників загальноросійської організації “Народний фронт” Давид Соколов та Микола Ковальов.

Тепер пропагандиська машина Росії та підконтрольна окупантам влада так званої “ДНР” використовує їхню загибель для звинувачення української сторони. Мовляв удар було завдано по евакуаційній групі, через що молоді люди і загинули. Жодного об’єктивного розслідування звісно ж немає.

При цьому з дописі так званого голови “ДНР” Дениса Пушиліна відомо, що Давид Соколов та Микола Ковальов неодноразово перебували на небезпечній території. Зокрема, “серед перших після обстрілів надавали допомогу тим, в кого було пошкоджене житло, постійно їздили в Маріуполь та Авдіївку”.

Пушилін зазначив, що кожен з них провів пів життя на війні. Та додав, що свій волонтерський шлях вони почали в “Народній дружині “ДНР”, а продовжили “у великій команді “Народного фронту”.

Перший заступник керівника адміністрації президента РФ Сергій Кириленко, який курує мережу мілітаристських центрів “Воїн”, передав родинам загиблих нагороду від Путіна – орден мужності.

Звісно ж їх посмертно нагородили “орденами республіки” (так званої “ДНР”– ред.).

В лічені дні в Донецьку вже показали документальний фільм про Давида Соколова та Миколу Ковальова, але навряд там буде щось про те, що вони народилися в мирному українському місті Донецьк, а війну в їхнє життя у 2014 році принесла Росія.

Окупаційна влада Луганщини продовжує тренд з залучення молоді до “добровольчих формувань”.

А от російська влада вимагає посилити залучення молодих людей до Луганського відділення Всеросійського студентського корпусу рятувальників (ВСКР).

Завдання збільшити кількість добровольців ще на 150 людей поставив заступник очільника уряду Росії Дмитро Чернишенко під час візиту до Інституту цивільного захисту ЛНУ імені Володимира Даля, який діє на окупованій Росією території.

Зазначається, що зараз в Луганському відділенні ВСКР понад 300 добровольців-рятувальників, а до кінця року приєднається ще 100. Але вочевидь на думку окупантів цього замало “з урахуванням викликів сьогоднішнього дня”. При цьому діючі “добровольці” залучені до робіт в Курській області РФ, а також брали участь ліквідації наслідків бойових дій на Луганщині та гасінні пожеж в районі Геленджика в Краснодарському краї РФ.

В цьому інституті цивільного захисту молодь навчають діяти при вибухах, пожежах, затопленнях, ДТП. Також у навчання входить керування безпілотниками під час пошукових робіт.

Освітяни під контролем

Контролювати учнів вочевидь недостатньо, особливо на нещодавно окупованих територіях. Окрема увага тут вчителям. Для реалізації впливу залучають товариство “Знание”. Перед новим навчальним роком для вчителів з Херсонщини провели лекції щодо “використання нових ідей в шкільних практиках”. Все це звісно ж відбувається за підтримки окупаційної адміністрації. Таким чином реалізовується “підвищення кваліфікації” працівників органів освіти. А по факту їм передають “ідеологічну рамку”, російської політики.

Так само товариство “Знание” залучають до роботи з освітянами окупованого Запоріжжя. Там провели круглий стіл з викладачами середніх спеціальних навчальних закладів. Залучили до них також представників Кримського федерального університету імені Вернадського, який працює в окупації. У програмі просвітницькі лекції щодо планування роботи та спілкування, а також розмова про здобуття освіти на окупованому півострові.

Шкільна, позашкільна, вища освіта на окупованих росіянами територіях повністю контролюється окупаційною владою та силовими структурами. Росія тільки підтверджує свій статус агресивної держави диктату, терору та тиску при цьому намагається реалізовувати свою політику руками своїх же заручників. І одні з них - це українці окупованих Запоріжжя, Херсонщини, Донеччини, Луганщини та Криму.

Статтю написала Катерина Супрун на прохання Платформи з управління конфліктами в громадах («Центр близькосхідних досліджень», "Мережа відповідальних" та «Театр змін»).

російська пропаганда освіта силовики окуповані території

Знак гривні
Знак гривні