Спецрота CODE 9.2 – одна з найефективніших у ЗСУ. Як їм це вдається: розповідає командир

Спецрота CODE 9.2 зі складу 92-ї Окремої штурмової бригади імені Івана Сірка стала однією з найбільш ефективних в ЗСУ, враховуючи кількість знищеної техніки та особового складу противника. В рейтингу Мінцифри ефективних підрозділів вона займає передові позиції всі минулі місяці.

Очолює спецроту Андрій з позивним "Дід" – колишній айтівець, що залишив успішний бізнес і доєднався до війська. Він розповів в інтерв'ю BBC Україна про особливості своєї роботи. Texty.org.ua публікують фрагмент розмови те, як CODE 9.2 вдається бути таким ефективними.

Фото: BBC Україна
Фото: BBC Україна

ВВС: Чи можете ви сказати, що ваш підрозділ операторів БПЛА – найефективніший в українській армії? Бо, наскільки нам відомо, є певний неформальний рейтинг мінцифри, і ви там на дуже високому місці.

"Дід": Найефективніший серед підрозділів ударних БПЛА в українській армії – так. Я це можу заявити цілком відповідально, і тут ми можемо подивитися на визначення слова, що таке "ефективність".

ВВС: Тобто за показниками знищеної техніки, правильно?

"Дід": Ні, в цілому, в житті та в бізнесі. Якщо ми говоримо про реальну ефективність, то CODE 9.2 – це рота, кількістю на сьогодні 100 людей, яка має певний зафіксований результат роботи.

ВВС: Цифра загалом знищеної техніки, озброєння у вас є за весь період роботи CODE 9.2?

"Дід": Є, звичайно. Але нам більше подобається рахувати не в штуках, а мільйонах. Нам подобається рахувати вартості знищеної техніки. Бо це вже про ефективність БПЛА в цілому.

Тому що один дрон, який вартує 20 тисяч доларів, той самий “Вампір” з повною комплектацією, знищує в 10, а то й в 50 разів більше. Тому ми рахуємо в грошах, і це наш показник основний.

ВВС: Тоді в чому секрет вашої роти, ви можете розкрити? Це навчені оператори, надійна техніка, хороший бек-аналіз?

"Дід": Секрету немає. Ми всіма нашими методами, технологіями, ділимось з усіма абсолютно. У нас за останній рік пройшли навчання по роботі з “Вампірами”, по їх стратегії використання, по тактиці використання, по всьому – навчили більше 50 бригад ЗСУ.

ВВС: Тобто ви навчаєте інших?

"Дід": Так. Ми хочемо, щоб таких підрозділів, як ми, було якомога більше. Щоб вони вміли це робити. І ми їх навчаємо, ми їм розказуємо, як це робиться, як зробити мінування, як використовувати при штурмах БПЛА і при наступах.

Просто немає якогось там секрету одного. Це просто сильне бажання нищити ворога. Це велике бажання берегти нашу піхоту, розуміючи, що її дуже мало і вона дуже швидко закінчується. І бажання скоріше перемогти та повернутися додому.

Звісно, що в нас є дисципліна, внутрішні правила, певні механізми, як ми будуємо роботу всередині. Звісно ж, у нас розвідки багато, багато аналізу, багато планування, багато спільної роботи з колективом. У нас немає стандартних військових якихось практик і правил.

ВВС: Без паперової тяганини?

"Дід": З паперами ми мусимо працювати, тому що ми все ж таки є в структурі – в батальйоні і бригаді. І це дуже великий біль, тому що на це витрачається багато часу й енергії, які можна було б витрачати на іншу роботу.

Воно є, воно нікуди не дінеться. Але все інше, а саме побудова структури внутрішньої, робота з персоналом, з людьми. Так вийшло, що засновник цього всього, це "Флінт", він з бізнесу прийшов і я з бізнесу прийшов, ми разом будуємо всередині не стандартний ЗСУ-шний підрозділ, а просто, я не знаю, фактичну "комерційну організацію".

ВВС: Тобто ви підбираєте колектив, особовий склад підрозділу за певними параметрами?

"Дід": У нас один параметр – бажання. Просто бажання. І все.

ВВС: Всьому іншому ви навчите?

"Дід": Всьому іншому навчимо. Ми беремо абсолютно всіх, в кого є реальне бажання працювати. І якщо він сказав, що є бажання, а насправді немає, ми це бачимо через 2-3 дні. І тоді вже ми не працюємо з такими людьми, ми їх відправляємо назад там, де взяли.

Є прості правила. Це взаємодопомога в колективі, це взаємоповага в колективі та максимальна ефективність, навіть якщо ти не працюєш. Ти або працюєш, або готуєшся до роботи, або вивчаєш і знайомишся з матеріалами, які тобі допоможуть працювати й бути ефективним.

ВВС: Ваш колектив – це мобілізовані здебільшого чи контрактники?

"Дід": Здебільшого вони мобілізовані. Є контрактники, яких ми вже набирали за допомогою рекрутингу, відеовакансій і так далі.

зсу дрони ефективність

Знак гривні
Знак гривні