Україна отримає французькі винищувачі Mirage 2000 на початку 2025 року

Франція у першому кварталі 2025 року (січень-березень) передасть Україні винищувачі Mirage 2000.

Винищувач Mirage 2000-5F. Джерело фото: mil.in.ua
Винищувач Mirage 2000-5F. Джерело фото: mil.in.ua

Про це повідомив глава Міноборони Франції Себастьєн Лекорню.

Перед відправкою літаки будуть модернізовані для застосування озброєння класу «повітря-земля» та отримають удосконалені системи радіоелектронної боротьби (РЕБ).

Французький міністр додав, що триває підготовка українських пілотів та наземних фахівців з обслуговування цих бойових літаків.

Як зауважує Мілітарний, Mirage 2000-5F створювалися і за час служби використовувалися лише як винищувачі та не передбачали застосування боєприпасів «повітря-земля».

Однак, виходячи з нагальних потреб України мати багатофункціональні бойові літаки, які можуть боротися з повітряними цілями й уражати наземні об’єкти російських окупантів, Франція вирішила модифікувати частину винищувачів, які вона зобов’язалася поставити Україні в межах військової допомоги.

"Наразі невідомо, яке озброєння модифікований літак зможе застосовувати для ударів по наземних цілях.

Першим претендентом на цю роль виступає французька коригована авіабомба AASM, досвід застосування якої вже мають українські льотчики.

Також можна припустити, що українські Mirаge 2000-5F будуть адаптовані для застосування американських високоточних авіабомб із комплектами JDAM", — пишуть аналітики видання.

авіація ЗСУ франція західна допомога винищувач

Знак гривні
Знак гривні