Комбриг 72 ОМБр розповів про вихід з Вугледара та нинішню ситуацію на цій ділянці фронту

Ситуація на півдні Донбасу до кінця вересня так змінилася, що утримання Вугледару вже втрачало своє значення. Тими силами та засобами, які були в підпорядкуванні Сил оборони, утримати Вугледар можливості не було.

Олександр Охріменко. Фото: Главком
Олександр Охріменко. Фото: Главком

Про це в інтерв’ю Главкому розповів новий командир 72 окремої механізованої бригади імені Чорних Запорожців, яка захищала Вугледар, Олександр Охріменко.

Він зазначив, що очолив 72 ОМБр 28 вересня, до виходу бригади з міста, але офіційне повідомлення про призначення з’явилось 7 жовтня.

"Хочу зауважити, що я очолив частину не в самий легкий час: після 27 вересня обстановка, в якій 72-га виконувала бойові завдання, була дуже напруженою, особливо на флангах, що не дозволяло утримувати надалі Вугледар. Фактично це вже було тактичне оточення – здійснювати евакуацію, поповнення боєприпасами вже було вкрай складно", – розповів комбриг.

За словами Охріменка, резерви, які раніше могли підходити, станом на 27-28 вересня вже були під вогневим впливом російських військ, на деяких ділянках вони діставали навіть великокаліберною зброєю.

"Тими силами та засобами, які були в підпорядкуванні, утримати Вугледар, об’єктивно, можливості не було. З іншого боку, ситуація на півдні Донбасу до кінця вересня так змінилася, що утримання Вугледару втрачало своє значення", – розповів військовий.

Охріменко розповів, що росіяни переважали і в танках та бойових машинах піхоти, і в артилерійських системах, протитанкових засобах, особовому складі.

"Якщо загалом оцінити бойові потенціали, співвідношення складало майже 1:9 на користь противника. Будь-які теоретичні розрахунки говорять про те, що при співвідношенні сил та засобів 1:3 противник отримуватиме перевагу. Тут, під Вугледаром, було 1:9. Об’єктивно можете зрозуміти, які були шанси на утримання цього населеного пункту і смуги оборони, що у зоні відповідальності бригади", – пояснив комбриг.

Говорячи про евакуацію поранених воїнів з Вугледара, Охріменко розповів, що вона здійснювалася, але вивезти змогли не всіх: "Частину поранених ми змогли евакуювати засобами медичних підрозділів, застосували бойові машини піхоти підрозділів, які були призначені для допомоги в евакуації. Але, на жаль, певну кількість людей ми не змогли забрати. Під вогнем противника групи евакуації, які виходили, інколи навіть не могли вийти до точки евакуації, точки зустрічі. Під час маневреної оборони та виходу з боєм справді не вдалося евакуювати всіх".

За запитання про те, чому наші війська не залишили місто значно раніше, Охріменко відповів, що "якщо ми будемо залишати населені пункти, не давши потужного бою противнику, то за деякий час можемо опинитися невідомо на яких рубежах".

Комбриг розповів, як 72 ОМБр виходила з міста: "Прибувши на місце, після оцінки обстановки і прийняття смуги оборони бригади я відпрацював рішення щодо поетапного виведення підрозділів ще із південної частини Вугледара і подав це рішення по вертикалі вищому керівництву. Рішення було оперативно затверджено, і я отримав бойовий наказ щодо поетапного виведення.

На жаль, не зовсім до кінця вдалося йти за планом і виконати всі етапи через те, що противник встиг взяти фланги під вогневий контроль.

Перший етап виходу з міста був завершений, відтак частинами сил ми здійснили маневр для посилення південної та південно-східної околиці Вугледара. Але противник наростив зусилля і вийшов на рубежі з лівого флангу та взяв під вогневий контроль ті маршрути виходу, які були сплановані".

За його словами, зараз лінія зіткнення стабілізована, противника зупинено, військові ЗСУ виконують бойові завдання на вогневих позиціях щодо недопущення просування росіян у північному напрямку –  в бік Богоявленки.

Охріменко пояснив, що 72 ОМБр не йде на відновлення, бо таку досвідчену бойову одиницю складно замінити.

"Звісно, одночасно вивести всю бойову бригаду і замінити її 100% на інші підрозділи зараз, в таких складних умовах, неможливо. Це розуміють і нефахівці. Тому частина сил, включаючи управління бригади, підрозділи артилерії та інші підрозділи, які забезпечують виконання завдань разом з бригадами ТрО, лишаються на місці. Частина сил бригади – вже виведена для відновлення", – розповів комбриг.

Читайте також: "Було вже ніким воювати". У 72-й бригаді, що боронила Вугледар, через неадекватні накази втрачали людей

наступ окупантів битва за донбас зсу вугледар

Знак гривні
Знак гривні