Астероїд, який знищив динозаврів, був не єдиний — дослідження

Масивний астероїд, який спричинив кінець панування динозаврів, врізавшись у Землю 66 мільйонів років тому, не був єдиним, кажуть вчені.

Цифрова ілюстрація. Джерело: Getty Images
Цифрова ілюстрація. Джерело: Getty Images

Про це пише The Guardian.

Детальне сканування підводного кратера Надір біля узбережжя Гвінеї в Західній Африці дозволяє припустити, що він утворився, коли інший великий астероїд врізався в планету приблизно в той самий час наприкінці Крейдового періоду.

Сканування показують, що сильний удар між 65 і 67 мільйонами років тому утворив кратер понад 8 км у поперечнику. Вчені підрахували, що астероїд завширшки 450-500 м врізався в дно океану на швидкості приблизно 72 000 км/год.

Хоча він був меншим за астероїд, що спричинив масове вимирання, він все ж був достатньо великим, щоб залишити сліди на планеті.

«Нові зображення малюють картину катастрофічної події», – сказав доктор Вісдін Ніколсон, морський геолог з Університету Геріот-Ватта в Единбурзі, який вперше відкрив кратер Надір у 2022 році. На той час деталі зіткнення були неясні.

Щоб краще зрозуміти наслідки цієї події, вчені використали 3D сейсмічну візуалізацію для картографування краю кратера та геологічних слідів, які залягають на глибині 300 метрів під океанським дном.

Науковці визначили, що зіткнення спричинило сильні поштовхи, які призвели до утворення розломів під морським дном. Наслідком зіткнення стали зсуви, сліди яких видно на тисячі квадратних кілометрів за межами кратера, і величезне цунамі заввишки понад 800 метрів, яке мало подолати Атлантику.

динозаври наука дослідження астероїд

Знак гривні
Знак гривні