Порушення мовного законодавства у 2024 році: в яких сферах і регіонах їх найбільше (ІНФОГРАФІКА)

За дев’ять місяців 2024 року Секретаріат Уповноваженого із захисту державної мови зареєстрував 1633 звернення громадян щодо порушення Закону України «Про функціонування української мови як державної», повідомив Тарас Кремінь.

Найбільше порушень стосувалися:

Скарги також надходять щодо порушень у сферах медіа (61 звернення), транспорту (46 звернень), культури (48 звернень), книговидання (23 звернення) тощо.

Вже котрий рік поспіль найбільше звернень надходить з міста Києва – 612 звернень (37%). Другою за кількістю зафіксованих громадянами порушень є Одеська область – 301 звернення (18%), далі Дніпропетровська та Харківська області (133 та 130 звернень відповідно). З Київської області надійшло 69 звернень.

Інші області також продемонстрували активність, зокрема Запорізька (35), Миколаївська (34), Полтавська (28), Львівська (24) та Чернігівська (23). Варто зазначити, що з Луганської області звернень не надходило, а для 119 звернень регіон не було встановлено.

Інфографіка: Секретаріат Уповноваженого із захисту державної мови
Інфографіка: Секретаріат Уповноваженого із захисту державної мови

“Аналіз звернень громадян за III квартали 2024 року демонструє, що питання захисту державної мови залишається актуальним для українського суспільства.

Хоча загальна кількість звернень зменшилася порівняно з аналогічним періодом минулого року (у 2023 році за 9 місяців було зареєстровано 3015 звернень), це свідчить не про зниження уваги громадян до мовного питання, а про поступове покращення ситуації з дотриманням мовного законодавства”, – зазначив Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь.

порушення українська мова захист мови

Знак гривні
Знак гривні