Україна представила іноземним партнерам свою новітню зброю. Серед них — прототип причіпної “Богдани” (ФОТО, ВІДЕО)

Міністерство оборони України продемонструвало іноземним партнерам новітні зразки вітчизняної зброї. Зокрема, вперше показало дослідний зразок причіпної артилерійської установки “Богдана”.

Причіпна “Богдана”. Кадр з відео Міноборони
Причіпна “Богдана”. Кадр з відео Міноборони

Як повідомляє Міноборони, презентація зразків озброєння відбулася на одному з військових полігонів.

"Серед представлених зразків – протитанковий ракетний комплекс «Стугна», самохідна артилерійська установка «Богдана», бронеавтомобілі, роботизовані системи, зокрема наземні дрони-камікадзе і машини для розмінування.

Крім того, учасники приділили увагу безпілотним літальним апаратам, від малих FPV-дронів до великих ударних БПЛА, здатних проникати вглиб території ворога", – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що представники іноземних країн та підприємств висловили значний інтерес до української оборонної промисловості.

Міноборони оприлюднило відповідне відео, і як зауважує Мілітарний, у ньому є фрагмент з причіпною артилерійською установкою "Богдана" та в описі є згадка про неї, щоправда, як самохідної установки.

"Як видно з відео вона розміщена на лафеті 152 мм артилерійської установки 2А236 “Гиацинт-Б” зі змінами у його конструкції.

На причіпній версії “Богдани” відсутній захисний щиток та наявні певні зміни у механізмі наведення артилерійської установки.

Також окрім відсутності захисного щитка, зміненої системи наведення візуально помітно інша фіксація ствола артилерійської установки. Відкатний механізм закритий захисним коробом, тому помітити зміни не є можливим", – пишуть аналітики видання.

Вони пояснюють, що причіпна артилерія має низку суттєвих переваг. Їх виробництво значно дешевше, простіше, а відповідно і швидше порівняно з самохідними установками, що на сьогодні є ключовим фактором для України.

Крім того, буксовані гаубиці надійніші та простіші в експлуатації через відсутність більшості складних вузлів та агрегатів. У випадку поломки вантажівки вона просто може бути замінена. Також аналітики відзначають високу “живучість” таких артилерійських систем та їхніх екіпажів.

сау богдана українська зброя артилерія зсу

Знак гривні
Знак гривні