Як захоплення Вугледара змінить хід операцій РФ на Донеччині, — ISW

Окупація Росією Вугледара навряд чи кардинально змінить хід наступальних операцій ЗС РФ на заході Донецької області, оскільки місто не є особливо важливим логістичним вузлом.

Vremivka-Marinka Battle Map

Про це йдеться у свіжому огляді Інституту вивчення війни (ISW).

"Російські війська, ймовірно, захопили Вугледар станом на 1 жовтня після того, як повідомлялося про відхід українських військ з цього населеного пункту, хоча неясно, чи зможуть російські війська швидко просунутися далі Вугледара в найближчому майбутньому", — йдеться в оцінці.

На відеозаписах з геолокацією, опублікованих 30 вересня та 1 жовтня, видно, як російські війська встановлюють російські прапори та вільно діють у різних частинах Вугледара, а російські блогери заявили 1 жовтня, що російські війська захопили населений пункт.

1 жовтня український військовослужбовець повідомив, що частина українського угруповання здійснила плановий відхід з Вугледара, щоб уникнути оточення, а російські "військкори" стверджували, що українські війська почали відходити з Вугледара наприкінці 30 вересня.

Аналітики інституту зазначають, що поширені повідомлення про відхід українських військ свідчать про те, що більший український контингент, ймовірно, уникнув російського оточення, яке могло призвести до великих втрат.

"Захоплення російськими військами Вугледара відбулося після низки затратних і невдалих російських штурмів поблизу цього населеного пункту за останні два з половиною роки", йдеться в огляді.

У ISW нагадують, що Росія здійснила щонайменше дві великі наступальні спроби захопити Вугледар у жовтні-листопаді 2022 року та січні-лютому 2023 року, обидві з яких призвели до великих втрат особового складу та військової техніки. Попередні поразки Росії під Вугледаром, зокрема, призвели до виснаження 155-ї морської піхотної бригади (Тихоокеанський флот, ВМД).

Деякі російські джерела висловлювали сумніви, що російські війська зможуть швидко просуватися вперед і досягти оперативно значущих проривів одразу після захоплення Вугледара.

Деякі російські блогери зазначили, що вони не очікують, що лінія фронту зруйнується після захоплення Вугледара, посилаючись на українські оборонні позиції на північний схід від Вугледара і необхідність для російських військ повністю зачистити Вугледар, щоб зробити його придатною позицією, з якої вони зможуть розпочати майбутні штурми.

"За попередньою оцінкою ISW, захоплення Росією Вугледара навряд чи кардинально змінить хід наступальних операцій на заході Донецької області, в основному тому, що Вугледар не є особливо важливим логістичним вузлом, а також тому, що російські війська контролювали більшість основних доріг, що ведуть до Вугледара, ще до 1 жовтня, а це означає, що російські війська вже мали можливість певною мірою перекривати українську логістику на цій ділянці фронту.

Вугледар також міститься приблизно в 30 кілометрах на південь від основних зусиль Росії в напрямку Покровська, тому російським військам доведеться маневрувати на 30 кілометрах відкритої місцевості, щоб ефективно підтримувати наступальні операції на південний схід від Покровська. Вугледар також розташований за 23 кілометри на південь від траси Н-15, яка простягається між Донецьком і прикордонною зоною Донецької і Запорізької областей, але російським військам доведеться просуватися відкритою місцевістю під час сезону дощів, що наближається, щоб дістатися до цієї траси", — підсумовують аналітики.

Нагадаємо, увечері 1 жовтня Аналітики проєкту DeepState повідомили, що російські війська захопили Вугледар. Водночас двоє військовослужбовців 72-ї бригади розповіли у коментарі Суспільному, що станом на вечір 1 жовтня окремі частини Вугледара перебувають під контролем Сил оборони, втім, більша частина — під контролем російських військ.

Доповнено

Сили оборони офіційно підтвердили вихід з Вугледару. "Вищим командуванням наданий дозвіл на здійснення маневру з виведення підрозділів з Вугледару з метою збереження особового складу і бойової техніки, зайняття положення для ведення подальших дій", — зазначили в ОСУВ "Хортиця".

наступ окупантів битва за донбас вугледар

Знак гривні
Знак гривні