Пов'язані з Орбаном банки підозрюються у фінансуванні ультраправих у Європі, — розслідування

Банки, пов'язані з прем'єр-міністром Угорщини Віктором Орбаном, що фінансували кампанію французької ультраправої політикині Марін Ле Пен, підозрюються у фінансуванні іспанської ультраправої партії Vox.

Віктор Орбан. Фото: European Council
Віктор Орбан. Фото: European Council

Про це пише Саболч Паньї, редактор розслідувань у Центральній Європі VSquare.

Він зазначає, що іспанська газета El País нещодавно повідомила, що неназвана фінансова установа, тісно пов'язана з прем'єр-міністром Угорщини Віктором Орбаном, фінансувала кампанії ультраправої партії Vox на парламентських і муніципальних виборах у 2023 році.

Vox, порушуючи іспанське виборче законодавство, відмовляється розкривати точне джерело позик, про які повідомлялося, що їхня загальна сума склала 9,2 мільйона євро. Однак опис, наданий El País, вказує на три можливі угорські банки: Gránit Bank, який значною мірою належить родині Орбанів (через зятя прем'єр-міністра Іштвана Тіборча), державний Eximbank і MBH Bank — фінансовий гігант, що утворився в результаті злиття трьох державних установ.

MBH значною мірою належить Лорінцу Месарошу, найбагатшому бізнесмену Угорщини й другу дитинства Орбана, якого угорська опозиція охрестила «гаманцем Орбана». Цей банк відомий тим, що фінансує політичну та економічну експансію Orbánworld в Угорщині та за її межами.

Саболч Паньї пише з посиланням на власні джерела, що розмір і характер позик Vox означають, що вони майже напевно надійшли від MBH.

Джерело, пов'язане з MBH, повідомило журналісту-розслідувачу, що вище керівництво банку стало помітно нервувати після публікації El País, додавши, що вони вже мають проблеми з іноземними банками-кореспондентами, які стають все більш настороженими через більш політично сумнівні операції MBH.

Паньї нагадує, що один з банків-попередників MBH, MKB Bank (також належить Лорінцу Месарошу) фінансував президентську кампанію Марін Ле Пен у 2022 році, надавши їй особисту позику в розмірі 10,7 мільйона євро.

"Чому два інші банки, пов'язані з Орбаном, є малоймовірними кандидатами? Граніт Банк все ще вважається занадто малим, щоб надати кредит такого розміру, а його пряме володіння сім'єю Орбанів робить кредитування іноземної політичної партії особливо ризикованим.

З іншого боку, Ексімбанк фінансує лише бізнес — і нещодавно був зайнятий спробами допомогти угорському поглинанню іспанського виробника залізниць Talgo (про це докладніше тут — Ред.). Цей план розвалився кілька тижнів тому, коли іспанська розвідка виявила пов'язану з Росією загрозу національній безпеці, що негайно відкинуло угорську пропозицію.

Вкрай малоймовірно — оскільки це було б вкрай контрпродуктивно — що водночас Ексімбанк також фінансував ультраправу опозицію лівого іспанського уряду. Звісно, я звернувся до MBH Bank з детальними запитаннями. І що вони відповіли? Мовчанка", — йдеться у матеріалі.

Від Texty.org.ua. Це розслідування наштовхує на припущення, що Росія може фінансувати європейських ультраправих політиків через Віктора Орбана. Нагадаємо, що за схожим механізмом угорські фінансові установи вливали великі пожертви в правоцентристський аналітичний центр Heritage Foundation в США.

На початку 2024-го організація опинилася в центрі скандалу: її звинуватили в отриманні фінансування від уряду Угорщини через співпрацю з підтримуваним ним Дунайським інститутом — угорським консервативним аналітичним центром.

Британський портал The Guardian у грудні 2023 року повідомляв, що на закритому засіданні в межах конференції, організованої Фундацією «Спадщина», представники угорського уряду намагалися переконати американських політиків — членів Республіканської партії заблокувати підтримку України.

Як пише колишній офіцер ЦРУ Алекс Фінлі, на спільних заходах Heritage Foundation з соратниками угорського прем’єр-міністра могли просуватися російські інтереси. "Цілком можливо, що деякі люди, які перебувають на російській зарплаті, були присутні на заході Heritage Foundation, їхня роль – впливати на проросійську політику і забезпечувати її підтримку", — зазначає Фінлі.

розслідування орбан вплив РФ у ЄС ультраправі

Знак гривні
Знак гривні