Не варто боятися зміни ядерної доктрини Росії, Путін зв'язаний не папірцем, а нищівними для РФ наслідками, — Волкер

Західним лідерам не слід боятися ядерних погроз Володимира Путіна. Оскільки в Кремлі розуміють, що удар у відповідь стане для Росії нищівним.

Фото: mil.in.ua
Фото: mil.in.ua

Про це заявив дипломат і колишній спецпредставник США з питань України Курт Волкер в інтерв'ю Deutsche Welle.

"Західні лідери діють через страх перед тим, що може зробити Росія. Це помилка! Росію стримує не наша стриманість. Росія просто зараз намагається перемогти Україну. У неї не виходить це зробити, але зовсім не через те, що Москва себе "стримує". Дозвіл бити по цілях у глибині Росії здатен помітно змінити ситуацію. Інакше Росія просто продовжить робити те, що вона робить і зараз", — сказав він.

Щодо ядерної зброї або можливих диверсій РФ у Європі, додав дипломат, то Росію утримує від цього не бездіяльність Заходу, а можливі наслідки таких кроків: "Якби вони застосували ядерну зброю, то був би удар у відповідь по тих силах, які її застосували. Якби вони зайнялися саботажем та іншими видами підривної діяльності в західних країнах, то Росія отримала б жорстку відповідь".

Також Волкер зазначив, що не варто реагувати на зміни у ядерній доктрині, які оголосив Путін.

"Я вважаю, Путін це сказав тільки для того, щоб вплинути на політику Заходу, примусити його відмовитися від допомоги Україні й не дозволити Києву використовувати збройні системи великої дальності...

Скажіть, що завадить Путіну ухвалити рішення про застосування ядерної зброї, якщо він цього захоче? Він не буде зв'язаний доктриною, це для нього просто папірець. Його стримують саме потенційні наслідки застосування ядерної зброї, які, як він розуміє, дуже сильно вдарять по Росії", — зазначив американський дипломат.

Волкер додав, що на своїй території Росія може використовувати будь-яку ядерну зброю. Але перша спроба РФ використати її проти України або європейської країни стане для Кремля останньою.

"Я не думаю, що Захід захоче занадто різко реагувати на те, що Росія підриває ядерні заряди на власній території. Але якщо мова зайде про застосування ядерної зброї у війні проти України, то з боку західних союзників повинно бути зроблено дуже суворе попередження: це матиме прямі наслідки для збройних сил Росії. Вони будуть знищені", – резюмував він.

волкер протидія рф ядерний шантаж рф

Знак гривні
Знак гривні