Росія розгорнула масштабну дезінформаційну кампанію під час повеней у Польщі

Росія підготувала і провела масштабну дезінформаційну кампанію довкола повені в Польщі, щоб дестабілізувати польське суспільство.

Повінь у Польщі. Фото: Getty Images
Повінь у Польщі. Фото: Getty Images

Про це повідомляє Генеральний штаб ЗС Польщі.

Зазначається, що для поширення паніки Росія використала мережу, яку створювала багато років. Раніше боти цієї мережі поширювали антивакцинаторські дописи і конспірологію, а пізніше — антиукраїнські заклики.

"Ці акаунти використовуються в надзвичайних ситуаціях, таких як несподівана криза в державі. Особи, що входять до бази, також є учасниками великих онлайн-форумів на чутливі теми. За командою вони починають писати на цих форумах на задану тему", — йдеться у повідомленні.

У Генштабі ЗС Польщі повідомили, що вже в перші дні повені інтернет-трафік дезінформаційних дій з Росії та Білорусі зріс на 300%: "Використовувалися ті ж акаунти та ідентифікаційні номери (IP), які були активовані для дезінформації під час нападу Росії на Україну, а також ті акаунти, які використовуються в антиукраїнських операціях. Ця закономірність знову і знову доводить, що спланована інформаційна війна триває".

Боти публікували конспірологічні дописи та повідомлення, щоб поширити паніку та недовіру, які мали створити хаос та проблеми для польських служб та уряду.

Окрім публікацій в мережі, на території постраждалих від повеней територій також активізувалися невідомі особи, що розповідали місцевим про нібито запланований підрив дамби.

Повідомляється, що агентство внутрішньої безпеки вистежило дезінформатора під виглядом військового, його заарештували на три місяці.

До того ж Центральне бюро боротьби з кіберзлочинністю поліції затримало громадян Польщі, які створили систему дезінформації з такими гаслами: «Маленька дівчинка впала в бурхливу річку. Катастрофа. Вони гинуть, ніхто їм не допомагає. Вони підірвуть набережні, в уряду є такий план»

Для своєї діяльності угруповання придбало комп’ютери та значну кількість місцевих SIM-карт.

польща дезінформація російська пропаганда повені

Знак гривні
Знак гривні