Постійні штурми з трьох боків і загроза оточення. Експерти радять відійти від Вугледара задля збереження бійців

У Вугледарі спостерігається дуже складна ситуація — ворог тисне, проводить постійні штурми, а логістика для Сил оборони значно ускладнилася. Про це заявляють військові, які воюють на цьому напрямку, а також воєнні експерти.

Зокрема, про критичну ситуацію у коментарі Фокусу розповів боєць з 72-ї ОМБр.

"Ситуація в місті надзвичайно критична, командування дозволу на відхід не дає, бригада має дуже великі втрати, що спричинило несвоєчасне реагування вищих командирів", — сказав військовий ЗСУ.

За його словами, підʼїзди до Вугледара та евакуація заблоковані, тоді як єдиний піший шлях виходу перебуває під вогневим контролем російських військових. Військовослужбовець наголосив, що в місті дуже багато поранених, евакуація "середніх" наразі неможлива.

Український військовий Станіслав Бунятов з позивним "Осман" також повідомляє, що ситуація у Вугледарі складна. Він процитував слова одного з бійця 72-ї ОМБр, який добре володіє обстановкою.

Боєць розповів, що нині ворог штурмує з трьох боків — Водяне, Пречистівка та Павлівка. Росіяни пролізли на південь та захід міста, там йдуть важкі бої. Противник добре прострілює з мінометів та ствольної артилерії пішу дорогу, також використовує багато дронів.

"Командування обіцяє ротацію вже тиждень, але постійно відтягують через зовнішні зміни та кажуть триматися. Евакуації немає взагалі, оскільки БМП навіть не встигають доїхати до Вугледара, по них відразу працюють. Дуже багато важких 300, яких винести пішки під дронами нереально, так само безліч 200 лежать просто дорогами", — повідомив військовий з 72-ї ОШБр.

За його словами, продовольчі, БК та паливо закінчуються. На його думку, єдиний варіант — планомірно залишати позиції та поступово з боями виходити хоча б тим, хто може це зробити.

Що кажуть експерти

За словами директора Defense Express Сергія Згурця, 72-га бригада, яка наразі виконує бойову роботу в районі Вугледара, перебуває в критичних умовах.

"У надзвичайно критичних умовах 72-га бригада тримає цю ділянку фронту. Головні виклики там зараз у тому, що ворог зі сходу та заходу намагається проводити флангові оточення. Під головними ризиками — дорога від Богоявленки до Вугледара, яка є однією з базових артерій забезпечення нашого плацдарму. Наразі від Богоявленки до шахт, які були захоплені в зоні Водяного, понад 1 км, що дає змогу ворогу тримати під вогневим контролем цю лінію забезпечення. Це якраз створює суттєві ризики для ведення бойових дій нашою бригадою", — заявив Сергій Згурець.

При цьому, експерти сходяться на думці, каже аналітик, що українським підрозділам краще відступити з цієї ділянки фронту, але бойові дії там тривають.

"Думаю, що ризики набагато більші, тому треба все-таки цю оборону поступово згортати і далі відсуватися на інші лінії оборони. Це прекрасно розуміє наш Генштаб, але на багатьох ділянках фронту, де б ми не стикалися з подібними ситуаціями, бачимо, що наші воїни тримають оборону до останнього", — підсумував Сергій Згурець.

Фото: DeepStateMAP
Фото: DeepStateMAP

Військовий експерт, колишній речник Генштабу ЗСУ Владислав Селезньов в ефірі Апостроф TV також висловив думку, що в умовах критичної ситуації довкола Вугледара варто насамперед зосередитися на збереженні житті бійців.

Він наголосив, що якщо зараз єдина ґрунтова дорога, яка з'єднує Вугледар із територією, яка контролюється ЗСУ, перебуває під вогневим контролем ЗС РФ, то "варто говорити про більш раціональне використання" Сил оборони.

"Якщо ми починаємо порівнювати, що нам важливіше — квадратні кілометри української території чи життя і здоров'я наших воїнів — відповідь очевидна", — заявив Селезньов.

"Ключова проблема полягає в тому, що лещата навколо Вугледара продовжують закриватися. При чому ширина цих лещат чим далі, тим масштабніша. Ворог просувається в бік Богоявленівки. Передовим штурмовим загонам ворога залишився буквально кілометр, можливо півтора", — зазначив Селезньов.

Експерт заявив, що в таких умовах важко говорити про забезпечення українських військ та евакуацію поранених.

"Тому мені здається очевидним, що вже навіть перезріло питання евакуації наших військових із цього населеного пункту. Тому що відбити ці лещата, повернути статус-кво, який був на цій ділянці протягом двох років неможливо", — сказав Селезньов.

За його словами, ворог має у Вугледарі чисельну перевагу до восьми разів.

"Ключовий фактор переваги РФ на цьому напрямку — це не тільки бездумне використання людських і технічних ресурсів, а й фактор авіації. Ми не маємо достатньої кількості ресурсів, щоб тримати російську авіацію подалі від Вугледара", — сказав Селезньов.

Нагадаємо, 29 вересня аналітики DeepState повідомили, що російські військові просуваються у східну частину Вугледара на Донбасі з боку дач, ворог намагається закріпитися в багатоповерхівках на околицях міста, туди вже забігала піхота. Крім цього, ворог тисне з правого флангу.

Аналітики наголосили, що росіяни взяли під вогневий контроль дорогу на Богоявленку, тривають спроби просування з боку Водяного.

У ранковому зведенні Генштабу ЗСУ 30 вересня повідомлялося, що на Времівському напрямку ЗС РФ здійснили 17 наступальних дій біля Вугледара, Богоявленки, Катеринівки та Єлизаветівки.

наступ окупантів битва за донбас вугледар

Знак гривні
Знак гривні