Просування альтернативного "мирного плану": Китай і Бразилія створять міжнародну платформу "Друзі миру"

Міністр закордонних справ КНР Ван Ї заявив, що Китай, Бразилія та деякі інші країни Глобального Півдня домовилися створити платформу «Друзі миру», в рамках якої планують сприяти мирному врегулюванню «української кризи» (так у Китаї називають російську війну проти України – Ред.).

Селсо Аморім і Ван Ї. Фото: SpokespersonCHN / X
Селсо Аморім і Ван Ї. Фото: SpokespersonCHN / X

Про це повідомили в МЗС КНР, передає Укрінформ.

«Друзі миру» будуть не закритою групою країн, а відкритою платформою, яка не прагне конкуренції та конфронтації, а веде інклюзивний діалог. Це відповідає зусиллям Китаю, Бразилії та країн Глобального Півдня, які прагнуть миру», – сказав Ван на зустрічі у Нью-Йорку з головним радником президента Бразилії з питань міжнародної політики Селсо Аморімом.

За словами китайського топдипломата, нова платформа створюється заради миру і повинна вітатися міжнародною спільнотою.

«Друзі миру» стане майданчиком для об’єктивних і раціональних голосів та відіграватиме конструктивну роль у політичному врегулюванні «української кризи», – додав міністр.

Аморім, своєю чергою, згадав китайсько-бразильський «консенсус із шести пунктів» з врегулювання в Україні, який, як він сказав, «має велике значення», не уточнюючи для чого саме.

«Обидві сторони продовжуватимуть працювати разом та відігравати роль «друзів миру» і сприяти охолодженню ситуації у конфлікті», – зазначив бразильський чиновник.

Як повідомлялося, Бразилія планує 27 вересня обговорити в Нью-Йорку з представниками 20 країн Глобального Півдня її спільний із Китаєм «мирний план із шести пунктів» для припинення російсько-української війни.

Очікується, що в зустрічі візьмуть участь Колумбія, Єгипет, Індонезія, Мексика, Саудівська Аравія, Південна Африка, Об’єднані Арабські Емірати та інші країни Глобального Півдня. Представників європейських урядів, які є найбільшими прихильниками України, серед запрошених немає.

Китайсько-бразильська пропозиція із шести пунктів закликає до негайного припинення бойових дій, деескалації ситуації та початку мирних переговорів між Києвом і Москвою, не вимагаючи від Росії виведення своїх військ з окупованих українських територій.

Президент Бразилії у своєму виступі на ГА ООН вкотре виступив на підтримку цієї пропозиції, попри те, що український лідер Володимир Зеленський відкинув її як деструктивну і наполягає, що його ініціатива мирного саміту є єдиним життєздатним мирним форматом завершення російської агресії проти України.

"Коли китайсько-бразильський дует переростає у хор голосів – із кимось в Європі, кимось в Африці – і вони пропонують щось альтернативне справедливому миру, то постає питання: яким є їхній справжній інтерес?" – заявив Зеленський, звертаючись до світових лідерів, які зібрались в Нью-Йорку на засідання Генеральної Асамблеї ООН в середу.

"Коли хтось пропонує альтернативні, половинчасті плани врегулювання, так звані набори принципів, це не лише ігнорує інтереси та страждання українців, ігнорує реальність, але також дає Путіну політичний простір продовжувати війну", – виголосив Зеленський.

Читайте також: Китайська головоломка. Як мислять і якими етичними принципами керуються в Китаї

Читайте далі: Корупція made in China. Китайська допомога перетворює країни третього світу на колонії Піднебесної

Бразилія Китай дипломатія мирний план глобальний південь

Знак гривні
Знак гривні