Чому план перемоги України від Зеленського не вразив США, — WSJ

Адміністрація Байдена стурбована тим, що в плані Володимира Зеленського щодо перемоги у війні проти Росії бракує комплексної стратегії, і він є не більш ніж перепакованим запитом на отримання додаткової зброї та скасування обмежень на ракети великої дальності.

Візит Зеленського на завод у Пенсильванії за участі представників Демократичної партії розлютив респубілканців. Фото: ОП
Візит Зеленського на завод у Пенсильванії за участі представників Демократичної партії розлютив респубілканців. Фото: ОП

Про це пише The Wall Street Journal.

Високопоставлені американські та європейські чиновники, обізнані з широкими контурами плану, кажуть, що він не пропонує чіткого шляху до перемоги України, особливо враховуючи, що російські війська повільно, але стабільно досягають успіхів на полі бою.

«Я не вражений, там не так багато нового», — сказав один із високопоставлених чиновників.

Видання зазначає, що запланована у четвер зустріч Зеленського з Байденом відбувається на тлі зростаючих звинувачень деяких республіканців у тому, що українські політики втручаються у внутрішню політику США.

Нещодавно Зеленський зазнав критики за несхвальні відгуки про кандидата у віцепрезиденти від Республіканської партії Джей Ді Венса, а в середу спікер Палати представників Республіканської партії Майк Джонсон закликав звільнити посла України в США за відвідування оборонного заводу в Пенсільванії в рамках того, що він назвав «явно партійним передвиборчим заходом».

"У той час, як США та Україна сподівалися на об'єднання щодо подальших дій, зараз вони опинилися у вирішальній точці війни, не маючи спільного бачення. Розбіжності між Києвом і Вашингтоном також виникли на тлі розбіжностей між США та їхніми союзниками щодо зняття обмежень на використання Україною далекобійних ракет на території Росії", — йдеться у матеріалі.

Центральним елементом плану є те, що США мають дати Україні зелене світло на використання зброї так, як Київ вважає за потрібне, заявив президент Фінляндії Александр Стубб в інтерв'ю The Wall Street Journal. За його словами, без таких повноважень пропозиції України в кінцевому підсумку будуть «менш актуальними», оскільки Києву буде важко відповідати на постійні російські атаки.

"Байден місяцями відмовлявся зрушити з місця давнє прохання України зняти обмеження на ракети великої дальності, надані США та Великою Британією, що дозволило б її військам завдавати ударів по військових об'єктах у глибині Росії. Байден уперся, попри заклики свого британського колеги, оскільки представники американської адміністрації стверджують, що така зброя не зможе змінити стратегічну ситуацію і, можливо, заохотить Володимира Путіна до ескалації війни.

Позиція США зіткнулася з жорсткою протидією з боку низки європейських лідерів, які вважають, що після 2,5 років Україна заслужила право безперешкодно протистояти російським військам. Виступаючи в кулуарах Генеральної Асамблеї Організації Об'єднаних Націй цього тижня, деякі світові лідери були помітно розчаровані", — пише видання.

"План перемоги" широко охоплює потреби України на полі бою, політичні перетворення всередині країни та економіку, заявив у вівторок високопосадовець Державного департаменту США. Але американські та європейські чиновники заявили, що найбільш розробленою частиною плану є перша фаза — запити, пов'язані з озброєнням, тоді як решта ключових елементів мають менше конкретики.

україна-сша протидія рф план перемоги допомога Україні

Знак гривні
Знак гривні