Політв'язні у Білорусі вирощують цибулю для німецького депутата від проросійської партії, — розслідування

Німецький бізнесмен і депутат партії "Альтернатива для Німеччини" Йорг Дорнау уклав угоду з білоруським "Центром ізоляції правопорушників" (ЦІП) і регулярно залучав білорусів, засуджених за політичними статтями для робіт на своїй фермі.

Фото ілюстративне, з відкритих джерел
Фото ілюстративне, з відкритих джерел

Про це йдеться у розслідуванні видання Reform.news, інформує Суспільне.

Ферма розташована під містом Ліда у Гродненській області Білорусі. Як йдеться у матеріалі, за роботу на фермі політв'язням платили близько 5 євро на день, а сам Дорнау особисто перевіряв їхню роботу.

Дорнау володіє у Білорусі компанією "Цибулька-Бел", і журналістам видання вдалося поспілкуватись з одним з політв'язнів, які було залучено до робіт на підприємстві німецького депутата. Чоловік попросив називати його Андрієм.

За його словами Андрія, його затримали у лютому 2024 року і відправили на 15 діб у ЦІП за лайк під постом у соціальних мережах. Про умови роботи чоловік розповідає так:

"Нас завезли на склад. Лютий, підвал, одяг як у кого. Тому руки та ноги мерзлі. Сніданок о 7:00 ранку. Працювали так до 18:00 без їжі та води. Цибуля смачна".

Він каже, що між "Цибулька-Бел" та Лідським ЦІП було підписано договір підряду і наголошує, що робота не була примусовою. Зароблені гроші мали піти в рахунок утримання в ЦІПі.

"Згода на роботу підписувалася щоденно. Якщо старшина вважав, що затриманий добре працює, йому давали зарплату. Лідському відділу поліції платили 30 рублів (білоруських), затриманим – близько 20. Цибулю сортували для торгової мережі "Євроопт", — сказав Андрій.

Він також розповів, що одного разу навіть бачив німецького бізнесмена.

"Високий, лисий чоловік. Одного разу він приїхав на своїй машині з німецькою реєстрацією. Він заходив на склад, де ми разом із найманими працівниками сортували цибулю", — каже чоловік.

Коли журналісти показали Андрію фотографію Йорга Дорнау, він сказав: "схожий".

53-річний Йорг Дорнау у 2016 році приєднався до ультраправої проросійської партії "Альтернатива для Німеччини". З 2019 року він став членом саксонського парламенту та представляє парламентську групу "АдГ" з сільськогосподарської політики.

Як раніше писав Welt у власному розслідуванні, з жовтня 2020 року Дорнау володіє в Білорусі сільгосппідприємством "Цибулька-Бел". Його ферма вирощує цибулю та інші овочі на кількох сотнях гектарів в Лідському районі (Гродненська область).

Вести підприємницьку діяльність депутатам, згідно із законом про Саксонський парламент, не забороняється. Проте Дорнау приховав свій бізнес у Білорусі, тим самим порушивши зобов'язання щодо звітності. У серпні 2024 року саксонський парламент оштрафував його на 20 862 євро.

німеччина білорусь скандал АДН

Знак гривні
Знак гривні