Позиція Китаю щодо війни в Україні. Пекін пропонує три ключових принципи врегулювання

Позиція Китаю щодо врегулювання російсько-української війни продовжує полягати в тому, щоби негайно припинити бойові дії, сісти за стіл переговорів та утриматися від санкцій й економічного тиску проти "однієї зі сторін конфлікту".

Фото: Associated Press
Фото: Associated Press

Про це заявив міністр закордонних справ Китаю Ван Ї на засіданні Ради безпеки ООН, інформує Цензор.

"Усі сторони мають визначити пріоритетом мир і людей та повинні по-справжньому бути прихильними до просування мирних переговорів", — сказав він.

За словами Ван Ї, Китай пропонує три принципи щодо війни в Україні: жодного розширення поля бою, початок діалогу та стримування впливу війни на світову економіку.

Очільник МЗС Китаю наголосив, що ядерні об’єкти, таких як АЕС, критична інфраструктура та цивільне населення не можуть бути мішенню. 

"Чим більше зброї спрямовують до зони бойових дій, тим складніше досягти припинення вогню. Така реальність, з якою ми повинні рахуватися. Усі країни мають відмовитися від менталітету холодної війни", — пояснив позицію Пекіна Ван Ї.

Він додав, що "усе більше і більше країн" Глобального Півдня об’єднуються, щоб "створити атмосферу та умови" мирного врегулювання війни.

За словами Ван Ї, необхідно "утриматися від перетікання кризи" на світову економіку. Він закликав "не зловживати односторонніми санкціями, які обмежують діяльність бізнесу".

"Китай закликає міжнародну спільноту збільшувати співпрацю в галузі енергетики, фінансів, торгівлі, продовольчої безпеки, а також захисту критично важливих об’єктів інфраструктури", — заявив глава китайської дипломатії.

Китайський дипломат наголосив на тому, що "суверенітет і територіальна цілісність усіх країн мають поважатися".

"Цілі й принципи Статуту ООН повинні виконуватися. Законне занепокоєння у зв’язку з безпекою всіх країн має сприйматися серйозно, а також важливо підтримати всі ініціативи, спрямовані на врегулювання цієї кризи", — заявив Ван Ї.

Як додав глава МЗС Китаю, Пекін не є частиною війни, а натомість підштовхує сторони до перемовин та використовує для цього "човникову дипломатію".

мирний план кнр дипломатія оон Китай

Знак гривні
Знак гривні