Російські військові використовують бронемашини з Китаю на війні проти України, — Bild

У публічному просторі з'явилося фотопідтвердження того, що російські військові використовують китайські бронемашини на війні проти України.

Джерело: тг-канал «Уголок Ситха»
Джерело: тг-канал «Уголок Ситха»

У російських телеграм-каналах опублікували фото військових ЗС РФ із китайським бронеавтомобілем ZFB-05 у зоні бойових дій.

Експерт BILD з аналізу відкритих даних Юліан Рьопке підтверджує довжину знімків і пише, що це перший доказ застосування китайської військової техніки в Україні.

«Російська армія вторгнення вперше застосувала в Україні китайські бронемашини типу ZFB-05. Китай заперечує, що поставив цю машину. Однак є безліч африканських посередників, які Росія могла використовувати», — пише Рьопке.

Як нагадує Мілітарний, про використання цих бронемашин Федеральною службою військ національної гвардії РФ (Росгвардією) стало відомо ще у червні 2023 року.

Вісім таких бронемашин було помічено на озброєні чеченського спеціального загону швидкого реагування «Ахмат», який входить до складу Росгвардії.

Після публічного висвітлення факту використання бронетехніки китайського виробництва російськими військами, речник міністерства закордонних справ КНР Ван Веньбінь заявив, що Китай не надавав і не надає Росії будь-яку військову чи іншу допомогу для її війни.

"Невідомо, чи на фотографіях зображена машина з «ахматівської» партії, чи російські Збройні сили закуповують нові машини", — зазначають аналітики mil.in.ua.

Оприлюднена на фото китайська бронемашина ZFB-05 Xinxing обладнана антидроновим захистом капота, складним захистом лобового скла, захистом бокових проєкцій та кулеметного «гнізда» («корони»).

росія-китай озброєння Росії бронетехніка

Знак гривні
Знак гривні