США повернули Україні викрадені Росією старовинні артефакти (ФОТО)

Американська сторона передала культурні цінності, викрадені Росією, які походять з тимчасово окупованих територій України.

Фото: Міністерство культури та стратегічних комунікацій
Фото: Міністерство культури та стратегічних комунікацій

Про це повідомляє Міністерство культури та стратегічних комунікацій.

Зазначається, що заступник міністра національної безпеки США з питань стратегії, політики та планування Роберт Сільверс передав міністру культури Миколі Точицькому чотири середньовічні залізні шаблі, датовані IX–XIII століттям.

За словами Роберта Сільверса, їх виявили, «коли кілька митних та прикордонних службовців у міжнародному поштовому відділенні у Ньюарку, штат Нью-Джерсі, побачили пакунок, у якому, як стверджувалося, містився набір для барбекю».

Службовці оглянули й відправили пакунок на подальшу перевірку. «Потім наші експерти звернулися до Національного музею історії України в Києві, передали фотографії, і так було встановлено, що це предмети культурної спадщини, скарби самобутнього минулого України», — прокоментував він.

Ще сім цінностей наразі перебувають у процесі ідентифікації українськими експертами на основі наданих фотографій.

Читайте також: Украдені скарби. У двох російських музеях ми виявили 110 тис. археологічних знахідок з України

Ця операція стала результатом успішної взаємодії між Міністерством культури та стратегічних комунікацій України, Службою зовнішньої розвідки України, Посольством України в США, Національним музеєм історії України та Інститутом археології НАН України.

У Міністерстві культури та стратегічних комунікацій нагадали, що з червня 2022 року Митна та прикордонна служба США у співпраці з іншими агенціями, підпорядкованими Міністерству національної безпеки США, здійснює операцію з перехоплення культурних цінностей, які пересилаються з Росії до США поштою.

Попередня частина культурних цінностей, конфіскованих Митною та прикордонною службою США у рамках цієї операції, включала скіфські акінаки VI століття до н.е., бронзовий меч XII–VIII століття до н.е. та інші цінності, які вже були передані Україні.

крадіжки росії україна-сша культурні цінності спадщина

Знак гривні
Знак гривні