Наскільки великими є екологічні витрати від використання чат-ботів: дослідження WP

Чат-боти використовують величезну кількість енергії, щоб відповідати на запитання користувачів, і навіть просте підтримання серверів ботів у прохолодному стані в центрах обробки даних завдає шкоди довкіллю.

Про це пише The Washington Post

Видання співпрацювало з дослідниками з Каліфорнійського університету в Ріверсайді, щоб зрозуміти, скільки води та енергії споживає ChatGPT від OpenAI, що використовує мовну модель GPT-4, випущену в березні 2023 року, для написання середнього повідомлення зі 100 слів.

Журналісти й вчені встановили, що імейл на 100 слів, створений чат-ботом зі штучним інтелектом за допомогою GPT-4, потребує 519 мілілітрів води, що трохи більше ніж 1 пляшка води. Щодо витрат електроенергії — потрібно 0,14 кВт-год, що дорівнює живленню 14 світлодіодних лампочок на 1 годину.

Джерело: WP
Джерело: WP

Кожна підказка в ChatGPT проходить через сервер, який виконує тисячі обчислень, щоб визначити найкращі слова для відповіді.

Виконуючи ці обчислення, ці сервери, зазвичай розміщені в центрах обробки даних, виробляють тепло. Часто для охолодження обладнання та підтримки його працездатності використовують системи водопостачання. За словами Шаолей Рен, доцента Каліфорнійського університету в Ріверсайді, вода транспортує тепло, що виробляється в дата-центрах, до градирень, щоб допомогти йому вийти з будівлі, подібно до того, як людське тіло використовує піт, щоб охолоджуватися.

За його словами, там, де електроенергія дешевша або води порівняно мало, для охолодження таких центрів часто використовують великі агрегати, схожі на кондиціонери. Це означає, що кількість води та електроенергії, необхідна для кожного окремого запиту, може залежати від місця розташування центру обробки даних і сильно відрізнятися (див. інфографіку WP нижче).

Використання води залежить від розташування дата-центру. Мілілітри води, необхідні для чат-ботів зі штучним інтелектом, які використовують GPT-4 для створення електронного листа зі 100 слів, за місцем розташування дата-центру.
Використання води залежить від розташування дата-центру. Мілілітри води, необхідні для чат-ботів зі штучним інтелектом, які використовують GPT-4 для створення електронного листа зі 100 слів, за місцем розташування дата-центру.

Навіть в ідеальних умовах центри обробки даних часто є одними з найбільших споживачів води в містах, де вони розташовані, кажуть захисники довкілля. Але дата-центри з електричними системами охолодження також викликають занепокоєння, оскільки збільшують рахунки мешканців за електроенергію та обтяжують електромережу.

Центри обробки даних також потребують величезної кількості енергії для підтримки інших видів діяльності, таких як хмарні обчислення, і штучний інтелект лише збільшив це навантаження, каже Рен. Якщо центр обробки даних міститься у спекотному регіоні і покладається на кондиціонери для охолодження, потрібно багато електроенергії, щоб підтримувати низьку температуру серверів. Якщо ж центри обробки даних, що покладаються на водяне охолодження, розташовані в районах, схильних до посухи, вони ризикують виснажити запаси дорогоцінного природного ресурсу.

Читайте також: Чому штучний інтелект англоцентричний і чому це велика проблема?

Ще до того, як чат-боти зможуть виконати запит, на їхнє навчання витрачається величезна кількість енергії. Великі мовні моделі, які дозволяють чат-ботам, таким як ChatGPT, генерувати реалістичні відповіді, вимагають від серверів аналізу мільйонів даних.

За словами експертів зі штучного інтелекту та дослідницьких робіт, на навчання цих просунутих комп'ютерних моделей можуть піти місяці, а технологічні компанії, такі як Google, Meta і Microsoft, намагаються побудувати центри обробки даних. Кожен з них безперервно виробляє тепло.

Великі технологічні компанії неодноразово обіцяли зробити свої центри обробки даних екологічнішими за допомогою нових методів охолодження. Ці кліматичні обіцянки часто не виконуються.

Докладні візуалізації екологічних витрат дивіться за посиланням.

chatGPT ШІ екологія

Знак гривні
Знак гривні