В Ісландії вперше за багато років з'явився білий ведмідь. Поліція застрелила рідкісну тварину (ФОТО)

В Ісландії поліція застрелила рідкісного білого ведмедя, якого вважали загрозою для літньої жінки у віддаленому дачному будиночку у Вестфіорді.

Фото: mbl.is
Фото: mbl.is

Про це пише The Guardian.

Ведмедя було вбито на північно-західній околиці країни після того, як поліція проконсультувалася з національним агентством з охорони довкілля, яке відмовилося переселяти тварину, за словами місцевого начальника поліції Хельгі Йенссона.

Йенссон розповів, що ведмідь був дуже близько до дачного будинку. Жінка, яка була там сама, злякалася і зачинилася нагорі, поки ведмідь рився в її смітті. Вона зв'язалася зі своєю дочкою в Рейк'явіку і покликала на допомогу.

За словами Анни Свейнсдоттір, директора наукових колекцій Ісландського інституту природничої історії, білі ведмеді не живуть в Ісландії, але час від часу виходять на берег після подорожі на крижинах з Гренландії. За останні кілька тижнів біля північного узбережжя було помічено багато айсбергів.

Хоча напади білих ведмедів на людей трапляються вкрай рідко, в дослідженні, опублікованому в Бюлетені Товариства дикої природи у 2017 році, йдеться про те, що втрата морського льоду внаслідок глобального потепління призвела до того, що більше голодних ведмедів вийшло на сушу, що збільшило ймовірність конфліктів з людьми й підвищило ризик для обох сторін.

Ведмідь, якого застрелили в четвер, став першим, якого бачили в країні з 2016 року. Хоча ведмеді в Ісландії перебувають під охороною і заборонено вбивати їх у морі, їх можна вбити, якщо вони становлять загрозу для людей або худоби.

Після того, як два ведмеді з'явилися в 2008 році, дебати про вбивство зникаючих видів призвели до того, що міністр охорони довкілля призначив робочу групу для вивчення цього питання, повідомляє інститут. Робоча група дійшла висновку, що вбивство бродячих ведмедів є найбільш прийнятною відповіддю.

Група заявила, що немісцеві види становлять загрозу для людей і тварин, а вартість повернення їх до Гренландії, яка міститься приблизно за 290 км, є непомірно високою. Група також виявила, що на сході Гренландії є здорова популяція ведмедів, звідки, ймовірно, і прийшла рідкісна тварина, яку потім вбили.

Молодого ведмедя, який важить від 150 до 200 кг, відвезуть в інститут для вивчення, вчені вже взяли у тварини зразки.

Вони перевірять його на наявність паразитів та інфекцій, а також оцінять його фізичний стан, зокрема, здоров'я органів і відсоток жиру в організмі, сказала Свейнсдоттір. Шкура і череп можуть бути збережені для колекції інституту.

Гелікоптер берегової охорони обстежив територію, де було знайдено тварину, в пошуках інших ведмедів, але не знайшов жодного, повідомила поліція.

зміна клімату захист природи ведмеді ісландія

Знак гривні
Знак гривні