Як Ілон Маск убив твіттер, — Newstatesman

Марнославне поглинання Twitter/X вартістю 44 мільярди доларів обернулося проти інвесторів, працівників, користувачів — і проти самого Маска, пише Newstatesman. Нижче публікуємо дещо скорочений переклад статті.

Фото: cnn.com
Фото: cnn.com

Ілон Маск залишається найбагатшою людиною у світі, попри безліч доказів його непродуманих рішень, недалекоглядності та нестабільної публічної поведінки.

Залишаються ті, хто вважає, що Маск вдає онлайн-персонажа, коли, здається, схвалює маячню апологета нацизму, або пропонує запліднити Тейлор Свіфт, або розмірковує про те, що «ніхто навіть не намагається вбити Байдена/Камалу» — і що це частина чотиривимірної шахової гри, в якій тільки він, маг ринків, розуміє правила. Але Маск, представлений у звіті Кейт Конгер і Раяна Мака про поглинання Twitter під назвою «Обмеження на кількість символів», грубий, як великий палець теслі, і зовсім не такий ефективний.

Чесно кажучи, ніхто не виглядає серйозним у цій розповіді про поглинання Twitter/X. Джек Дорсі, один із засновників Twitter, зарекомендував себе як далекоглядний генеральний директор компанії, але, схоже, відволікся; на зустрічах, на які він додзвонювався з Гавайських островів або Французької Полінезії, він, як повідомляється, читав своїм колегам лекції про необхідність інвестувати в біткойн або пити солону воду.

У листопаді 2021 року Дорсі вирішив піти у відставку, але сам призначив собі наступника — жахлива ідея, як з'ясували організації від General Electric до Manchester United. Параг Агравал, талановитий інженер, який до того часу керував загалом 40 колегами-інженерами, став відповідальним за організацію з більш ніж 7000 співробітників і купою проблем, які Дорсі так і не зміг вирішити.

Найбільш нагальною з них була модерація контенту. У жовтні 2020 року Twitter припустився серйозної помилки, заблокувавши посилання на статтю New York Post про вміст ноутбука, який, як з'ясувалося, належав Хантеру Байдену. Керівництво вирішило, що цю історію слід обмежити, оскільки вона була отримана зі зламаних персональних даних, але в ній явно був присутній елемент упередженості — за місяць до президентських виборів — проти правої газети Post. Це дало республіканцям надійну основу для набагато більш спекулятивних заяв про те, що ліві соціальні медіаплатформи «тіньово забороняють» їх.

Маск вибудовував свої думки про те, хто повинен мати, як називали це керівники Twitter, «свободу охоплення». Він зневажав журналістів; його довга історія судових позовів містить позови про наклеп проти Top Gear на BBC і New York Times за негативні відгуки про автомобілі Tesla. Будучи одним із найвідоміших користувачів Twitter, він ненавидів систему, за якою репортери отримують синю галочку — відзнаку, яка, на його думку, має стосуватися лише справді важливих або принаймні платоспроможних клієнтів.

Непомітно накопичивши великий пакет акцій Twitter, Ілон Маск розпочав кампанію з поглинання, яку фінансували приватні інвестори

Непомітно накопичивши великий пакет акцій Twitter, Ілон Маск розпочав кампанію з поглинання, яку фінансували такі приватні інвестори, як саудівський принц Альвалід бін Талал, криптовалютна біржа Binance (яку згодом засудять у США за порушення законодавства та санкцій щодо відмивання грошей) та Ларрі Еллісон, близький соратник Беньяміна Нетаньягу. Ці люди, безсумнівно, побачили політичний або регуляторний потенціал в інвестиціях у найвпливовішу у світі платформу соціальних мереж. Банки, які підтримали Маска, не мають такого виправдання.

Якщо ви вважаєте, що люди, які керують публічною компанією, — клоуни, і що ви могли б керувати нею краще, все, що вам потрібно зробити, — це запропонувати їм достатньо грошей, і рада директорів компанії, яка має фідуціарний обов'язок перед своїми акціонерами, повинна продати її вам, навіть якщо вони вас ненавидять. Однак вам потрібно буде зібрати гроші (навіть найбагатша людина світу не має ліквідних 44 мільярдів доларів), а для цього вам потрібен банк. Банки зазвичай фінансують угоди з поглинання, розраховуючи на те, що новий власник збільшить прибутки, і вони зможуть вигідно продати борги компанії. Натомість вони зазвичай вимагають детальний і достовірний звіт про те, як ви збираєтеся змінити цільову компанію.

На момент укладення угоди з Twitter Маск мав мало досвіду в рекламі

На момент укладення угоди з Twitter Маск мав мало досвіду в рекламі (у 2019 році він написав у твіттері: «Я ненавиджу рекламу»), а також не довів, що широка громадськість буде платити за користування соціальними мережами. Втім, деякі з найбільших банків світу погодилися з тим, що він збільшить дохід Twitter від реклами та підписок більш ніж у п'ять разів — з $5 млрд до $26,4 млрд до 2028 року. Вони повірили йому, здається, тому, що він був Ілоном Маском.

За словами Конгера і Мака, тієї ночі, коли Маск завершив придбання Twitter, він зажадав реалізувати свою першу велику ідею для платформи — щоб користувачі могли прокручувати стрічку без входу в систему. Twitter вже протестував цю ідею і виявив, що вона дозволяє спамерам і ботам отримати доступ до платформи. Це не спрацювало. Проте вона мала запрацювати наступного ранку.

Ілон залучив двох своїх двоюрідних братів, Джеймса та Ендрю Масків, для нагляду за командами інженерів

Потім Маск залучив двох своїх двоюрідних братів, Джеймса та Ендрю Масків, для нагляду за командами інженерів. Інженерам-програмістам сказали, що їхній код буде переглядатися, як не дивно, на папері. Відповідальні за конфіденційність запанікували, коли тисячі аркушів, заповнених інтелектуальною власністю компанії та персональними даними її користувачів, роздрукували і рознесли по будівлі. Поспіхом були закуплені шредери, і інженерам довелося вишикуватися в чергу під наглядом охоронців, щоб знищити сторінки.

Кузени були не єдиними членами сім'ї, які брали участь у цій справі. На зустрічах з найбільшими рекламодавцями компанії були присутні мати Маска і музичний продюсер, який використовує ім'я BloodPop. Рекламодавці рідко кидали виклик Маску особисто, але рекламні витрати, які впали у 2022 році, коли клієнти побоювалися, що їхні продукти можуть бути показані поруч зі сценами вторгнення в Україну, ще більше скоротилися.

Повідомляється, що у Маска виникли підозри. Колишній інженер розповів Конгеру і Маку, що Маск вимагав дізнатися, чи читав Twitter його особисті повідомлення в роки, що передували придбанню компанії. Він також занепокоївся, що в Twitter працюють «працівники-привиди». Керівники відкрито сміялися з цієї ідеї, але все ж таки було призначено групу людей для перевірки того, що тисячі співробітників по всьому світу були «справжніми людьми» (вони всі були такими). Можливо, Маск був переконаний онлайн-чутками про те, що працівники Twitter — нелюди; можливо, віднесення їх до цієї категорії допомогло йому виправдати тисячі звільнень, що послідували за цим.

Співробітники Маска з інших його компаній, Tesla і Starlink, які давно працюють з ним, дали команді Twitter поради, як поводитися з їхнім далекоглядним лідером. Уникайте ситуацій, в яких ви не можете дати остаточну відповідь; уникайте розмов на відкриту тему; пропонуйте йому простий вибір, який дасть йому змогу відчути себе рішучим. Однак для багатьох співробітників Twitter цього виявилося недостатньо. У листопаді 2022 року електронний лист — не від самого Маска, а від «Twitter» — повідомив усю компанію, що повідомлення про звільнення надійдуть наступного ранку. Наступного дня 3 738 людей втратили роботу.

Що дійсно турбувало Маска, так це те, що люди недостатньо ретвітили його твіти

Однак, що дійсно турбувало Маска, так це те, що люди недостатньо ретвітили його твіти. Команди інженерів були призначені для розв'язання проблеми зниженої взаємодії з твітами Маска. Справа дійшла до апогею під час Суперкубка 2023 року, коли він зациклився на тому, що твіт Джо Байдена отримав у кілька разів більше лайків, ніж його власний. Ніхто не наважувався припустити, що світ просто виявив, що їхнього боса легко ігнорувати. Інженерів викликали з присвячених Суперкубку заходів до штаб-квартири, щоб розв'язати проблему, що вони і зробили за допомогою нового рядка коду: «author_is_elon» — тег, який змусив усіх звернути ще більше уваги на найбагатшу людину у світі.

Маск капіталізував свою удачу, будучи нестерпним колегою і тиранічним босом

У цьому, як ніколи раніше, полягає секрет успіху Маска. При всьому його інтелекті та кмітливості, йому пощастило, що його статки зростали під впливом більших сил — дешевих грошей, які заполонили світ за останнє десятиліття, інтернет-інвесторів, які вклали їх в акції Tesla — і, згідно з розповіддю Конгера і Мака, він капіталізував цю удачу, будучи нестерпним колегою і тиранічним босом. Йому більше не випаде такого шансу; банкіри, які поставили на нього, втратили мільярди. Можливо, саме тому він пов'язав свою долю з Дональдом Трампом, який також володіє власною ехокамерою.

Чи бажаєте ви йому успіху? Чи виглядає він щасливим? Маск пише твіти в середньому двічі на годину, в будь-який час доби. Більшість його твітів згадують або посилаються на твіти інших людей, що свідчить про те, що він витрачає кілька годин на день на Х. Більшість з нас знають, що таке стрес, нудьга, година, витрачена даремно в «дірі уваги». Наскільки принизливо це має бути: 53-річний чоловік, умовно відповідальний за п'ять компаній, нескінченно штовхається заради порожніх, безглуздих взаємодій з незнайомцями. Клоун, змушений грати для аудиторії, яку він зневажає, аудиторії, в існуванні якої він не впевнений, і яка з кожним невдалим жартом все чіткіше розуміє, чого він насправді вартий.

маск твіттер соціальні мережі

Знак гривні
Знак гривні