Росія передбачала вторгнення Сил оборони України на Курщину задовго до цього, — The Guardian

Російське військове командування знало про вторгнення України в Курську область за кілька місяців до нього і розробляло плани для запобігання.

Фото ілюстративне, з відкритих джерел
Фото ілюстративне, з відкритих джерел

Про це пише The Guardian із посиланням на документи, які українська армія захопила на покинутих російських позиціях у регіоні.

Видання зазначає, що викриття відповідних документів робить безлад серед російських військ після початку Курської операції "ще більш ганебним".

Документи, передані Guardian, також розкривають занепокоєння Росії щодо морального духу в військових під Курськом. Також у документах є свідчення того, що командири російських підрозділів отримують вказівки забезпечити солдатам щоденний перегляд державних ЗМІ для підтримання їхнього «психологічного стану».

Походження документів

Наприкінці серпня Guardian зустрілася з українськими спецпризначенцями, які вилучили документи через кілька годин після виходу з території Росії. Команда повідомила, що вони вилучили російські документи МВС, ФСБ і армії з будівель у Курській області, а пізніше надали їх для перегляду і фотографування.

Деякі з документів — це роздруковані накази, розіслані різним підрозділам, а інші — рукописні журнали, що фіксують події та проблеми на конкретних позиціях. Найбільш ранні записи датовані кінцем 2023 року, тоді як найсвіжіші документи — лише за шість тижнів до того, як Україна почала Курську операцію 6 серпня.

Документи переважно походять з підрозділів 488-го гвардійського мотострілецького полку ЗС РФ, зокрема з другої роти його 17-го батальйону.

Російські військові документи містять багатомісячні попередження про можливе вторгнення в цей район і спробу захопити Суджу.

У повідомленні від 4 січня йшлося про «потенційну можливість прориву на державному кордоні» з боку українських збройних формувань і наказувалося посилити тренування для підготовки до відбиття будь-якого нападу.

19 лютого командирів підрозділів попередили про українські плани «швидкого прориву з Сумської області вглиб російської території на глибину до 80 км з метою створення чотириденного “коридору” до прибуття основних підрозділів української армії на бронетехніці».

У середині березня прикордонні підрозділи отримали наказ посилити оборонні рубежі і «організувати додаткові навчання для керівництва підрозділів і опорних пунктів щодо належної організації оборони» в рамках підготовки до транскордонної атаки українських військ.

У середині червня було більш конкретне попередження про українські плани «в напрямку Юнаківка-Суджа, з метою взяття під контроль Суджі», що дійсно сталося в серпні. Також було передбачено, що Україна спробує зруйнувати міст через річку Сейм, щоб перервати російські лінії постачання в регіоні, що згодом і сталося.

У червневому документі нарікали на те, що російські підрозділи, дислоковані на фронті, «укомплектовані в середньому лише на 60-70% і в основному складаються з резервістів зі слабкою підготовкою».

Коли 6 серпня розпочався наступ українських військ, багато російських солдатів залишили свої позиції, і за тиждень Україна повністю взяла під контроль Суджу. «Вони втекли, навіть не евакуювавшись і не знищивши свої документи», — сказав член групи спеціальних операцій, який захопив документи.

Тактика і моральний дух ЗС РФ

Документи дають уявлення про російську тактику за останній рік, в одному випадку йдеться про потребу створення окопів-приманок і позицій, щоб збити з пантелику українські розвідувальні безпілотники. «Необхідно створити макети танків, бронетранспортерів і артилерійських установок, а також манекени солдатів і періодично переміщати їх», — йдеться в одному з наказів.

У ньому додається, що на хибні позиції слід відправити кілька солдатів, які вночі розпалюватимуть вогнища і ходитимуть зі смолоскипами, а також про те, що Росія має створити радіоперемовини про позиції-приманки з метою їхнього перехоплення.

Наразі незрозуміло, чи були такі позиції коли-небудь створені, зокрема, члени українського підрозділу, які протягом останніх тижнів використовували розвідувальні безпілотники в цьому районі, повідомили Guardian, що не бачили жодних доказів існування таких позицій.

Видання зазначає, що за сухими, звивистими офіційними формулюваннями ховаються ознаки серйозних проблем з моральним духом ЗС РФ на фронті. «Аналіз ситуації, що склалася з самогубствами, свідчить про те, що питання загибелі військовослужбовців внаслідок суїцидальних проявів залишається напруженим», — йдеться в одному із записів.

У ньому розповідається про інцидент, який, як повідомляється, стався 20 січня цього року, коли солдат строкової служби зайшов у літню вбиральню на вартовому посту і вистрілив собі в живіт.

«Розслідуванням інциденту встановлено, що причиною самогубства і смерті став нервово-психічний зрив, викликаний тривалим перебуванням у стані депресії через службу в російській армії», — йдеться в рукописному рапорті про інцидент.

Щоб запобігти подальшим подібним інцидентам, командирам підрозділів наказано виявляти військовослужбовців, які «психічно не готові до виконання своїх обов'язків або схильні до девіантної поведінки, і організовувати їх перерозподіл і переведення до військово-медичних установ».

Подальші інструкції щодо підтримання бойового духу містяться в недатованому друкованому документі, в якому пояснюється, що солдати повинні мати 5-10 хвилин на день, а також одну годину на тиждень для проведення політичних інструктажів, «спрямованих на підтримку і підвищення політичного, морального і психологічного стану особового складу».

тактика рф армія РФ курська операція

Знак гривні
Знак гривні