Міноборони РФ тисне на Путіна щодо оголошення нової хвилі мобілізації, — WSJ

Чиновники Міністерства оборони Росії чинять тиск на російського диктатора Володимира Путіна, щоб той оголосив нову хвилю мобілізації для "війни на виснаження" проти України.

Фото: WSJ
Фото: WSJ

Про це пише The Wall Street Journal із посиланням на власні джерела.

Зазначається, що за кілька місяців до інавгурації Путін зустрічався з представниками Міністерства оборони РФ, які наполягали на проведенні нової хвилі мобілізації для того, щоб залучити додаткові війська і компенсувати втрати Росії на полі бою в Україні.

За словами джерела видання, Путін відкинув цю ідею, заявивши, що хоче використовувати у війні лише тих, хто добровільно підписує військові контракти.

За словами трьох осіб, знайомих з перебігом переговорів, вторгнення України в Росію ще більше виснажує російську армію, підкреслюючи хронічні проблеми і змушуючи військове керівництво країни знову оголошувати мобілізацію.

WSJ пише, що Москва досі не провела масштабного контрнаступу на Курщині, щоб відтіснити українські війська назад через кордон.

«Сил наразі недостатньо, щоб досягти початкових цілей війни, вибити Україну з поля бою, підірвати її військовий потенціал або захистити прикордонні регіони російської території, — сказав співрозмовник WSJ. — Все більше людей говорять, що мобілізація неминуча».

WSJ пише, що досі Росії вдавалося підтримувати чисельність військ за рахунок набору контрактників. У середині липня міністерство оборони РФ заявило, що з початку року лави російської армії поповнили близько 190 000 осіб, а за російськими і західними оцінками, Москва набирає близько 1 000 людей щодня з усієї країни.

Читайте також: Скільки новобранців поповнили армію РФ в першому півріччі 2024-го (ГРАФІКИ)

Але, додає видання, наступ росіян на сході України призводить до великої кількості жертв: міністр оборони Великої Британії Джон Гілі заявив цього місяця в парламенті, що, за оцінками його країни, Росія втрачає 1100 солдатів щодня.

У липні Путін спробував збільшити чисельність війська, подвоївши одноразову виплату для новобранців до 400 000 рублів, або приблизно 4300 доларів, що є величезною сумою в багатьох частинах Росії. За словами західних чиновників, близько 8% російського бюджету зараз виділяється на утримання військовослужбовців.

"Нарощування чисельності російських військ стало до болю очевидним під час російського наступу на Харків, друге за величиною місто України, на початку цього року. Російські війська закріпилися, але наступ, який розпочався у травні і тривав протягом літа, призвів до великих втрат і був зупинений українцями", — йдеться у матеріалі.

WSJ пише, що Путін вагається щодо оголошення нової мобілізації, бо пам'ятає про реакцію російського суспільства на неї у 2022 році.

"Російські лідери також побоюються, що мобілізація може порушити крихкий баланс, який вони намагалися досягти у сприйнятті війни громадськістю. Російські ЗМІ та державна пропаганда намагаються зобразити війну як героїчний, але далекий конфлікт.

Вони хочуть, щоб росіяни відчували, що можуть продовжувати насолоджуватися нормальним життям, разом зі зростанням доходів і більшим перерозподілом багатства в результаті війни.

WSJ підсумовує, що прив'язка більшої кількості росіян до війни в Україні може мати небезпечні політичні наслідки для Путіна.

Видання наводить дані «Левада-центру», єдиної незалежної соціологічної служби в Росії, які показали, що 46% населення побоюються нової хвилі мобілізації через війну, що на 12 відсоткових пунктів вище, ніж у лютому цього року, коли востаннє ставилося це питання. Але після Курської операції Сил оборони України підтримка продовження війни знову зросла до 41%, дещо знизившись на користь мирних переговорів в останні місяці.

мобілізація РФ армія РФ агресія рф

Знак гривні
Знак гривні