У чому секрет успіху українських паралімпійців?

Україна фінішувала на 7 позиції загального медального заліку на цьогорічній Паралімпіаді в Парижі, у порівнянні з 22 місцем на Олімпіаді. І це далеко не найкращий результат нашої пара збірної — у Ріо-де-Жанейро українські параспортсмени завоювали 3 місце. Texty.org.ua розбираються у чому секрет успіху Паралімпійської збірної України.

Потужні результати попри війну

І хоча це перша Паралімпіада з початку повномасштабного вторгнення (сподіваємося й остання), це не завадило українцям показати неймовірні результати). У Парижі українські параспортсмени завоювали 82 медалі, 22 золоті, 28 срібні, і 32 бронзові.

Medals-Graph

Більше всього Україна здобула медалей в плаванні, аж 40. Ми поспілкувались з Олександром Комаровим — паралімпійським чемпіоном з плавання вільним стилем на дистанції 100 метрів та прапороносцем на закритті ігор у Парижі.

Олександр Комаров — чемпіон цьогорічних пара ігор у Париж. Фото: Національний паралімпійський комітет України
Олександр Комаров — чемпіон цьогорічних пара ігор у Париж. Фото: Національний паралімпійський комітет України

Конкуренція

За словами Олександра, одним з ключових факторів високих результатів на Паралімпіаді, звичайно крім професійної підготовки, є менша конкуренція, у порівнянні з Олімпійськими іграми.

"Олімпійський і паралімпійський спорт — це дуже складно. Але в олімпійський спорт йде більше вкладень в усьому світі, йому приділяють більше уваги, і паралімпійський спорт ще не є основним напрямком для більшості країн. Крім того, в середині Україні теж менша конкуренція в паралімпійському спорті.

Звичайним олімпійцям треба пройти більш складний відбір, щоб пройти на ігри. У паралімпійців звісно теж дуже складний шлях і не всім вдається потрапити на ігри, але зробити це можна набагато швидше".

Але звісно не можна списувати все на меншу конкуренцію. Ключову роль грає підготовка — децентралізована, сучасна, і звісно доступна.

"Інваспорт"

Український паралімпієць та чемпіон паризьких ігор у настільному тенісі, Віктор Дідух, відповідаючи на запитання про причини успіху згадує плідну роботу "Інваспорту" — системи спорту для осіб з інвалідністю, що готує всіх пара спортсменів збірної.

Паралімпійський чемпіон з настільного тенісу — Віктор Дідух

Ефективність системи "Інваспорт" заключається у децентралізованості. Центри знаходяться не в одному місті, а розкидані по регіонам. Відповідні установи працюють в усіх обласних центрах України.

Після початку війни деякі центри мали евакуюватися, зокрема це заклади з Луганська, Донецька та Херсона. Зараз діє 25 закладів "Інваспорт".

За підтримки "Інваспорту" здійснюються спортивні збори, орендуються відповідні місця для тренувань, наприклад басейни, оплачуються збори за кордоном.

Крім того, підготовка спортсменів починається ще з дитинства — майже при всіх закладах "Інваспорт" функціонують дитячо-юнацькі школи. І хоча через війну частина закладів втратили частину майна, спортсмени з цих регіонів продовжують тренуватися на базі інших закладів "Інваспорт" чи закордоном і приносять Україні нові перемоги. Так, на цих Паралімпійських іграх у Парижі 14 спортсменів з Маріуполя, Слов’янська, Бахмута та Соледара завоювали 22 медалі: 5 золотих, 9 срібних та 8 бронзових.

Cпорт — можливість повернутися до нормального життя

Олександр Комаров — маріуполець, що на своєму досвіді відчув жах війни.

10 березня 2022 року за 30–40 метрів від його будинку впала російська бомба, внаслідок чого завалило друга спортсмена з бабусею – бабуся загинула. Потім літак ударив по сусідній вулиці, внаслідок чого теж загинули люди.

У середині березня сімʼї плавця вдалося вирватися з міста, де точилися бої. Пізніше у будинок Комарова влучила російська ракета.

Зараз він живе й тренується в Австрії, і продовжує виборювати перемоги для нашої паралімпійської збірної. За словами Олександра, це не секрет, що після війни кількість людей з інвалідністю в України сильно збільшиться. Олександр вважає, що спорт допоможе їм адаптуватися та соціалізуватися після отриманих травм.

"Паралімпійський спорт може стати тією соломинкою, яка допоможе повернутись до життя після війни", — каже спортсмен.

спорт паралімпійський чемпіон олімпіада інклюзія паралімпійські игри

Знак гривні
Знак гривні