Як Моссад здійснив спецоперацію з підриву тисяч пейджерів "Хезболли", — Reuters

Зовнішня розвідувальна служба Ізраїлю "Моссад" заклала невелику кількість вибухівки в 5 000 тайванських пейджерів, імпортованих ліванським угрупованням "Хезболла", за кілька місяців до вибухів.

Фото: REUTERS
Фото: REUTERS

Про це повідомляє Reuters з посиланням на високопоставлене джерело Служби безпеки Лівану та ще одне джерело.

Агентство пише, що спецоперація готувалася багато місяців.

Високопоставлене джерело в ліванській службі безпеки повідомило, що угруповання "Хезболла" замовило 5 000 пейджерів у тайванської компанії Gold Apollo, які були ввезені в Ліван навесні.

Джерело агентства також показало фотографію моделі пейджера, AP924, який, як і інші такі пристрої, бездротово приймає і відображає текстові повідомлення, але не може здійснювати телефонні дзвінки.

Члени «Хезболли» використовують пейджери як низькотехнологічні засоби зв'язку, намагаючись ухилитися від ізраїльського відстеження їхнього місцеперебування.

Ліванське джерело повідомило, що пристрої були модифіковані ізраїльською шпигунською службою «на виробничому рівні».

«Моссад вмонтував у пристрій плату з вибуховим матеріалом, яка отримує код. Її дуже важко виявити будь-яким способом. Навіть за допомогою будь-якого пристрою або сканера», — сказав співрозмовник.

Джерело повідомило, що 3000 пейджерів вибухнули, коли на них було надіслано закодоване повідомлення, одночасно активувавши вибухівку.

Інше джерело в органах безпеки повідомило Reuters, що в нових пейджерах було заховано до трьох грамів вибухівки, яку «Хезболла» місяцями не помічала.

Проаналізовані агентством знімки знищених пейджерів показали формат і наклейки на задній панелі, що відповідають пейджерам, які виготовлені компанією Gold Apollo з Тайбею (Тайвань).

Агентство пише, що ці деталі проливають світло на безпрецедентний прорив у системі безпеки «Хезболли», в результаті якого здетонували тисячі пейджерів по всьому Лівану, вбивши дев'ять осіб і поранивши близько 3000, в тому числі бойовиків угруповання і посла Ірану в Бейруті.

У підриві пейджерів підтримувана Іраном "Хезболла" звинувачує зовнішню розвідувальну службу Ізраїлю Моссад. Своєю чергою Ізраїль не коментує цей інцидент.

Моссад спецоперації хезболла вибухи близький схід

Знак гривні
Знак гривні