"Надмірно жестикулював". Що кажуть поляки про затримання Усика в аеропорту Кракова

Український боксер Олександр Усик у вівторок, 18 вересня, не сів на борт літака в краківському аеропорту Баліце, оскільки авіаперевізник не допустив на рейс особу, яка його супроводжувала.

Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел

Про це пише Gazeta Wyborcza.

"Цей пан не був затриманий", – розповів польській газеті майор Яцек Міхаловський, речник Карпатського відділу Прикордонної служби Польщі (KaOSG).

Як він пояснює, перевізник відмовився пустити друга, який супроводжував Усика, на борт літака, що вилітає з Баліце. На знак солідарності з колегою він сказав, що в такій ситуації теж не піде на борт літака.

"Обидва чоловіки не хотіли залишати зону виходу (gate – ред.), вони не слухалися наказів служби безпеки аеропорту", — повідомив речник. Виникла суперечка.

На місце викликали прикордонників, які зрештою одягли на українського боксера наручники через те, що він "надмірно жестикулював".

"Чоловіка доставили в приміщення прикордонної служби в аеропорту, там на нього наділи наручники й врешті попередили. На цьому все закінчилося", — розповідає Яцек Міхаловський. 

Речники Карпатського відділу Прикордонної служби РП й аеропорту «Баліце» не повідомили, якою була причина недопущення людини, яка супроводжувала Усика, на посадку літака.

Сам Усик прокоментував інцидент у своєму профілі в InstaStory. "Друзі, все добре. Виникло непорозуміння, яке швидко вирішилося. Дякую всім, хто хвилювався. Дякую українським дипломатам за підтримку. І респект польським правоохоронцям, які виконують свої обов'язки, незважаючи на зріст, вагу, розмах рук і регалії", — написав боксер.

Дещо інша тональність у президента Володимира Зеленського, він заявив: "Я був обурений таким ставленням до нашого громадянина й чемпіона".

У цьому ж дусі висловився і новий міністр МЗС: "Наш генконсул повідомив мені деталі. Ми вважаємо такі дії непропорційними і неприпустимими щодо нашого чемпіона і надішлемо відповідну ноту польській стороні", — зазначив очільник українського МЗС, повідомляє Цензор.

У зв'язку з цим у Texty.org.ua виникає питання: Чим чемпіон відрізняється від звичайного громадянина? І чи за кожним інцидентом в аеропорту, коли хтось з українців, образно кажучи, "надмірно жестикулював" — а таке трапляється нерідко — виїздить консул?

Якщо без іронії, то до всіх громадян, незалежно від статусу, державні органи — в тому числі і консули, і президент, — мають ставитися однаково. На жаль, і президент, і міністр закордонних справ демонструють, що є звичайні громадяни, а є обрані, для яких, на їхню думку, закон не писаний. І те, що Усик висловив вдячність польським правоохоронцям за виконану роботу, свідчить, що він краще від Сибіги та Зеленського розуміє, як працює західний світ.

усик аеропорт краків інцидент

Знак гривні
Знак гривні