Армія ботів і мільйони коментарів. Витік документів показав масштаби і методи російської дези в Україні та світі

Німецькі медіа Süddeutsche Zeitung, NDR і WDR, та естонське інтернет-ЗМІ Delfi отримали витік внутрішніх документів «Агенції соціального дизайну» або «АСД» – підсанкційної в ЄС та США організації, яка, за твердженням американських правоохоронців, працює на замовлення адміністрації президента Російської Федерації.

Російська деза в карикатурах і мемах
Російська деза в карикатурах і мемах

Про це пише проєкт Радіо Свобода "Схеми", журналісти якого дослідили злиті документи.

Журналісти виявили, що «АСД», яким керує російський політтехнолог Ілля Гамбашидзе, використовує дезінформацію для дискредитації України, її найвищого керівництва та громадян, а також лідерів західних країн, які її підтримують. При цьому агенція просуває інтереси Росії та тих європейських політиків, які їх обстоюють.

Американські правоохоронці прямо обвинувачують «АСД» у роботі на Кремль, а куратором їхньої діяльності називають Сергія Кірієнка, першого заступника керівника адміністрації президента Росії Володимира Путіна.

Читайте також: Фейковий сайт WP та інші "двійники". Як працює мережа російської дезінформації під назвою Doppelganger

За чотири місяці, з січня по квітень 2024 року, команда Гамбашидзе виробила 39,899 одиниці контенту, згідно з документом з витоку за назвою «Статистика работы Центра С». Серед них – «посты (31,059), видеоролики и видеомемы (4,641), статьи лонгриды и шортриды (1,455), мемы и графики (2,516), фейки – спецсообщения (238)».

Займається «АСД» й розповсюдженням підробок офіційних документів, як, наприклад, пресрелізів Міністерства внутрішніх справ Німеччини та Митної служби Польщі.

Журналісти «Схем» знайшли у витоку «АСД» свідчення про фальшування й українських урядових документів.

У таблиці «Реестр фейков и допреальности – УКК» у стовпчику «Название фейка» міститься «Приказ из ОП (Офіс президента – ред.) о зачистке». Там прикріплений документ нібито українського Міністерства оборони: розпорядження до голів підрозділів та відомств ЗСУ не підтверджувати «інформацію про перебування військовополонених для обміну на борту» Іл-76, що розбився у Бєлгородській області Росії у січні 2024 року. Мета цього фейку, згідно з супровідними документами, – звинуватити українське військове керівництво у цензурі та приховуванні правди про катастрофу.

У «реєстрі фейків та допреальності» є й підробка наказу нібито головнокомандувача ЗСУ Олександра Сирського про прирівнювання здачі в полон військовослужбовцями до державної зради. Мета цього фейку, як йдеться в описі завдання російської агенції – «дискредитація військово-політичного керівництва України та деморалізація ЗСУ».

Робота на поляризацію й розкол українського суспільства

Російські аналітики «АСД» ретельно досліджують інформаційне поле України, виявляють чутливі теми та використовують їх для поляризації суспільства.

Серед таких тем, наприклад, мобілізація, втрати на полі бою, обмеження свободи слова під час воєнного стану, зниження військової допомоги, корупція та контрнаступ.

Російська деза

Використовують для розколу суспільства й непрості взаємовідносини чинного президента Володимира Зеленського з його попередником Петром Порошенком, чинним мером Києва Віталієм Кличком, а також колишнім головкомом ЗСУ Валерієм Залужним.

Боти Гамбашидзе відіграють важливу роль у просуванні різноманітних деструктивних та проросійських наративів в українському сегменті соціальних мереж. У такий спосіб «АСД» поширює меми, карикатури і фейки.

«АСД» ретельно фіксує діяльність своїх ботів у соцмережах: у витоку є файл зі звітністю про роботу компанії в соцмережі Х. Ця таблиця має колонки: «Дата», «ID (если есть)», «Тип контента», «Платформа», «Username», «Ссылка на коммент» і стовпчик із гіперпосиланнями на скріншоти опублікованих коментарів, як доказ виконаної роботи.

Загалом, за інформацією документа «Статистика работы Центра С» з витоку «АСД», з січня по квітень 2024 команда Гамбашидзе опублікувала майже 34 мільйони коментарів.

Робота на західну аудиторію

Згідно з документами з витоку «АСД», команда Гамбашидзе створює та тиражує у соцмережах сфабриковані відеосюжети, стилізовані під матеріали західних медіа.

Один з них – нібито авторства німецького видання Bild. У ньому йдеться про те, що українські біженці, в намаганні спалити російський прапор, підпалили будинок німців, які дали їм притулок.

Дискредитація біженців

У злитому файлі позначені виконаними й інші «задачі», що вочевидь мали на меті дискредитацію українців за кордоном.

Зокрема, зафіксовані публікації у телеграм-каналах німецькою та англійською мовами відео про те, як, наприклад, українець у Неаполі буцімто вирішив пограбувати магазин або як біженці з України начебто змушують відвідувача бару танцювати гопак.

Інформація з витоку свідчить, ці сюжети вигадують працівники «АСД», потім обговорюють їхнє створення та фіксують поширення.

Ще один приклад фейку, створеного «АСД» для західної аудиторії – нібито торгівля у даркнеті українськими дітьми, яких зі Львова буцімто відправляли до ЄС. Цю вигадку політтехнологи розповсюджували у Телеграм каналах російською, польською, англійською та французькою мовами, а також на пропагандистських вебсайтах та у російській соцмережі VK.

Цей, та інші, фейки «АСД» про Україну підхопила, зокрема, й американська конгресвумен від республіканців – Марджорі Тейлор Грін, яка виступає проти допомоги Україні.

Створений «АСД» мем із зображенням Володимира Зеленського поширив у соцмережі Х і її власник – мільярдер Ілон Маск. Це випливає з протоколу засідання російських політтехнологів, що є у витоку.

Згідно з отриманими журналістами документами, в «АСД», серед іншого, намагалися повпливати й на парламентські вибори в ЄС, що відбувалися в червні 2024 року. На меті було посприяти правим силам, які, за очікуваннями команди Гамбашидзе, мали б просувати проросійські наративи.

Згідно з документами витоку, політтехнологи Гамбашидзе стоять й за запуском, й за розкруткою «політичного руху» прокремлівського політика Віктора Медведчука – «Другая Украина».

Віктора Медведчука пропонують позиціонувати як «послідовного борця за мирне майбутнє України», який «розповідає про переваги початку мирного діалогу як про альтернативу можливої ядерної війни» і доносить тези про те, що «Україну мають припинити використовувати як полігон для випробувань західної зброї».

Від Texty.org.ua: Нагадаємо про нашу масштабну базу "Бактерії руского міра" про людей та організації, які в різний спосіб підтримують Росію та її політику в 19 країнах Європи.

"Бактерії руского міра" – один з найскладніших і найважливіших дата-проєктів Texty.org.ua – у лютому спричинив значний резонанс у Чехії (про це докладно тут і тут), де у квітні викрили схему підкупу Росією європейських політиків (про це тут і тут).

Також радимо прочитати наш великий дата-проєкт "Американські гойдалки" про американських політиків, громадських діячів і організації, що активно агітують за припинення допомоги Україні.

бактерії руского міра корисні ідіоти вплив РФ у ЄС російська дезінформація

Знак гривні
Знак гривні