Навіщо Росія прикриває літаки автомобільними шинами: пояснення експертів

Росіяни почали прикривати деякі зі своїх літаків автомобільними шинами, щоб збити з пантелику системи наведення ракет на ціль.

Фото: MAXAR
Фото: MAXAR

Про це пише The War Zone.

Видання нагадує, що вперше було помічено, що Росія використовує шини для захисту бомбардувальників Ту-95 і Ту-160 на авіабазі Енгельс-2 від атак восени 2023 року.

Це сталося після численних атак на базу українських безпілотників-камікадзе дальнього радіусу дії. Згодом з'явилися зображення інших типів російських літаків, покритих шинами.

Російські бомбардувальники Ту-95 і Ту-160 покриті шинами на авіабазі Енгельс-2 в Росії у 2023 році. ФОТО © 2023 PLANET LABS INC.
Російські бомбардувальники Ту-95 і Ту-160 покриті шинами на авіабазі Енгельс-2 в Росії у 2023 році. ФОТО © 2023 PLANET LABS INC.

"Приблизно в той же час стало відомо, що українські війська почали використовувати наземний варіант протикорабельної крилатої ракети «Нептун» вітчизняної розробки, яка, як стверджується, використовує інфрачервону головку наведення.

До цього ВПС України також почали отримувати практично ідентичні крилаті ракети повітряного базування Storm Shadow і SCALP-EG, які також використовують інфрачервоні головки для пошуку цілей на кінцевих стадіях польоту", – йдеться у статті.

Хоча дехто припускає, що шини можуть забезпечити певний рівень додаткового фізичного захисту від безпілотників та інших загроз, аналітики The War Zone вважають, що ця тактика, найімовірніше, пов'язана з тим, щоб збити з пантелику системи наведення ракет на ціль.

"Такі системи мають імунітет до радіочастотних перешкод радіоелектронної боротьби, а також сканують потенційні цілі, щоб звірити їх з попередньо завантаженою бібліотекою даних, пасивно роблячи зброю, оснащену ними, важчою для виявлення в першу чергу. На полі бою в Україні також починають з'являтися інші можливості наведення на ціль, керовані ШІ. Вони, ймовірно, продовжуватимуть поширюватися, причому на набагато менш складних платформах, які можна розгортати масово", – пояснюють аналітики.

війна технології атака на аеродроми рф літаки РФ

Знак гривні
Знак гривні