Надзвичайна повінь у Польщі, Чехії та Австрії. Масштаб стихії на фото та відео

15 вересня потужні повені, які можуть бути найбільшими за останні 30 років, накрили країни Центральної Європи: Румунію, Польщу, Чехію. Підтоплення фіксують також в Австрії, Словаччині, Угорщині, Молдові. Найбільше від повеней постраждала Польща.

Фото: x.com/areichardt
Фото: x.com/areichardt

Прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск запровадив режим стихійного лиха через повені на півдні країни. За його словами, ситуація в багатьох місцях драматична.

Як пише Gazeta Wyborcza, з півдня Польщі надходять дедалі гірші новини про прорвані дамби, зламані мости та затоплені території. Вже підтверджено чотири смерті внаслідок повені, але все більше жителів затоплених районів вважаються зниклими безвісти.

"Нас має змусити замислитися той факт, що у нас повінь у середині вересня. Усі попередні повені в Польщі, пов’язані з Генуезькою низиною, відбувалися влітку", — цитує видання професора Шимона Маліновського, який вказує на вплив зміни клімату.

Як пише, ЄП, нижньосілезьке місто Льондек-Здруй та сусіднє із ним місто Строне-Шльонські сильно постраждали внаслідок повені. Очевидці стверджують: цього разу було навіть гірше, ніж у 1997 році, коли країна теж оговтувалась від масштабного стихійного лиха.

У Строне-Шльонські внаслідок повені була пошкоджена дамба на річці Моравка, у результаті місто фактично опинилось під водою і було відрізане від світу.

Також повінь зруйнувала міст у Глухолазах на південному заході країни, майжеповністю затопивши місто.

Нагадаємо, Укрзалізниця повідомила, що через повені у Польщі та Чехії залізничні оператори обох країн тимчасово скасували низку рейсів.

За дорученням Володимира Зеленського, міністр закордонних справ України Андрій Сибіга запропонував "відповідним країнам нашої частини Європи допомогу рятувальників ДСНС України".

Згодом Туск повідомив, що Україна запропонувала Польщі допомогу з ліквідацією наслідків повені: готова направити 100 рятувальників.

зміна клімату повені польща стихійне лихо східна європа

Знак гривні
Знак гривні