Чому ракети Storm Shadow настільки важливі для України? — BBC

Є всі підстави вважати, що США і Велика Британія готові зняти обмеження на використання Україною далекобійних ракет проти цілей на території Росії протягом найближчого часу, пише BBC, пояснюючи важливість Storm Shadow. Texty.org.ua публікують ключові фрагменти статті.

Ракета Storm Shadow під крилом українського Су-24М(МР). Джерело: Мілітарний
Ракета Storm Shadow під крилом українського Су-24М(МР). Джерело: Мілітарний

Storm Shadow — це англо-французька крилата ракета з максимальною дальністю польоту близько 250 км. Французи називають її Scalp.

Британія і Франція вже надіслали ці ракети Україні — але із застереженням, що Київ може запускати їх лише по цілях у межах своїх кордонів.

Ракета запускається з літака, потім летить зі швидкістю, близькою до швидкості звуку, перш ніж впасти й підірвати свою осколково-фугасну боєголовку.

Storm Shadow вважається ідеальною зброєю для проникнення в укріплені бункери та склади боєприпасів, на кшталт тих, що використовує Росія у війні проти України.

Але кожна ракета коштує майже 1 мільйон доларів США, тому вони зазвичай запускаються разом з багатьма дешевими безпілотниками, щоб збити з пантелику і виснажити протиповітряну оборону противника, так само як Росія робить в Україні.

Ці ракети були дуже ефективно використані, завдавши удару по штабу Чорноморського флоту Росії в Севастополі і збільшили загрозу для російських військових об'єктів у Криму.

Джастін Крамп, військовий аналітик, колишній офіцер британської армії та генеральний директор консалтингової компанії Sibylline, вважає, що Storm Shadow є високоефективною зброєю для України, яка завдає ударів по добре захищених цілях на окупованій території.

«Не дивно, що Київ лобіює використання Storm Shadow на території Росії, зокрема, для ураження аеродромів, з яких здійснюються атаки з використанням планерних бомб, що останнім часом заважають українським військовим на передовій», — каже він.

Чому Захід вагається з дозволом на удари вглиб Росії?

Одним словом: ескалація.

Вашингтон побоюється, що, хоча досі всі червоні лінії, якими погрожував президент Владімір Путін, виявилися порожнім блефом, дозвіл Україні вражати цілі в глибині Росії ракетами, поставленими Заходом, може просто підштовхнути його до відплатних дій у відповідь.

У Білому домі побоюються, що прихильники жорсткої лінії в Кремлі можуть наполягати на тому, щоб ця відплата набула форми атаки на транзитні пункти для ракет на шляху до України, такі як авіабаза в Польщі. А це означає застосування статті 5 Статуту НАТО і втягування Альянсу у війну з Росією й ризик обміну ядерними ударами.

Що може змінити Storm Shadow

Дещо, але це може бути випадок, коли занадто мало і занадто пізно. Україна так довго просила дозволу на використання далекобійних західних ракет на території Росії, що Москва вже встигла вжити заходів на випадок скасування обмежень.

Вона перемістила бомбардувальники, ракети і частину інфраструктури, яка їх обслуговує, далі від кордону з Україною і за межі досяжності Storm Shadow.

Проте Джастін Крамп з Sibylline каже, що це ускладнить для РФ військову логістику, командування і управління та повітряну підтримку. І навіть якщо російські літаки відійдуть далі від кордонів України, щоб уникнути ракетної загрози, вони все одно постраждають від збільшення часу і витрат на один виліт до лінії фронту.

Метью Савілл, директор з військових питань Королівського об'єднаного інституту оборонних досліджень вважає, що зняття обмежень на застосування ракет Storm Shadow дасть Україні перевагу — це може "розблокувати" використання іншої системи по цілях в Росії — ATACMS.

До того ж, додає експерт, це поставило б Росію перед дилемою, де розмістити ці дорогоцінні засоби протиповітряної оборони, що, на його думку, могло б полегшити проліт українських безпілотників.

storm shadow удари по РФ західна зброя

Знак гривні
Знак гривні