Дракаріс у дії. Добірка відео з дроном-"драконом", що випалює посадки з окупантами

Нещодавно декілька бригад оприлюднили у соцмережах відео, де ворожі позиції атакують так звані «дрони-дракони» або «дракаріс» — безпілотники, оснащені боєприпасами з термітом.

Ліс, підпалений українським запалювальним дроном. Фото: Khorne group
Ліс, підпалений українським запалювальним дроном. Фото: Khorne group

Як пише Мілітарний, на початку вересня українські військові почали активно застосовувати FPV-дрони з незвичайною термітною бойовою частиною, що призначена для створення займань в лісистій місцевості.

Нова тактика вже дала свої перші плоди, даючи можливість знищувати захищені позиції та фортифікації російських військових у лісосмугах та лісах. Зокрема, підрозділ Khorne Group створив лісову пожежу посеред місця розташування окупантів.

В 108-му окремому гірсько-штурмовому батальйоні також показали застосування цих боєприпасів по лісопосадці з окупантами. Бойову роботу провів підрозділ безпілотних комплексів «Аркан».

Терміт є комбінацією окисленого заліза і алюмінію, яка горить при температурі близько 2400 градусів. Цього достатньо для того, щоб підпалити не лише суху траву, а й дерева та іншу рослинність. Застосування терміту забезпечує ефект ураження великої площі.

Крім того, терміт справляє потужний психологічний вплив на противника і може пропалити сталевий корпус легкоброньованої техніки та з легкістю розплавити алюмінієву броню таких машин як БМД-4 та БМП-3.

"Боєприпаси, які несе дрон, розроблені таким чином, щоби після відстрілу вони починали горіти в польоті. Вага використаної бойової частини невідома, проте вона могла складати більше кількох кілограмів.

Це можливо, враховуючи, що найпотужніші 13-дюймові FPV-дрони здатні нести до 8 кілограмів корисного навантаження на відстань до 5 кілометрів", — зазначають аналітики Мілітарного.

Як наголошує експерт з радіотехнологій “Флеш” Сергій Бескрестнов, термітна (горюча) суміш, яку застосовують українські військові, не вважається хімічною зброєю.

Військові експерти Федеріко Борсарі та Джастін Бронк зазначили, що використання запальних боєприпасів не заборонено, але лише в тому разі, коли немає небезпеки поширення вогню на мирних жителів та цивільну інфраструктуру.

Співзасновник компанії DroneUA Валерій Яковенко в інтерв’ю NV розповів про ефект роботи на фронті українських «дронів-драконів».

«Минулого тижня в Лас-Вегасі відбувалася одна з найбільших виставок безпілотних технологій, де був представлений український павільйон. Її відвідувачі, які називають ці дрони „Дракаріс“, обговорювали технології достатньо активно», — сказав підприємець.

відео війна терміт війна технології дрони

Знак гривні
Знак гривні