“Росіяни на війні”: канадська організація відмовилася від профінансованого нею пропагандистського фільму

Під тиском української громади й дипломатів, канадська організація, яка фінансувала російський пропагандистський фільм “Росіяни на війні”, відмовилася від його подальшої підтримки.

Кадр з фільму "Росіяни на війні". Джерело: Детектор медіа
Кадр з фільму "Росіяни на війні". Джерело: Детектор медіа

Про це заявив глава Ради директорів TVO Кріс Дей, передає Укрінформ.

“Ми дослухалися до українсько-канадської громади та її щирих й вдумливих поглядів. Рада директорів TVO ухвалила рішення взяти до уваги отримані відгуки, тож TVO більше не підтримуватиме й не транслюватиме “Росіян на війні”, — сказав Дей.

Він додав, що “TVO перегляне процес, який дав змогу профінансувати цей проєкт та використати наш бренд”.

Генеральний консул України в Торонто Олег Ніколенко схвалив цей крок TVO, назвавши його “позитивним”. “Ми сподіваємося, що детальне розслідування покаже, як цей російський пропагандистський проєкт отримав фінансування”, — написав у фейсбуку Ніколенко.

Він також закликав Міжнародний кінофестиваль у Торонто “дотриматися цього прикладу й скасувати показ фільму”.

Як писали Texty.org.ua, Russians at war («Росіяни на війні») — документальний фільм російсько-канадської режисерки Анастасії Трофімової, у якому вона розповідає про війну РФ в Україні крізь призму російської пропаганди і показує її очима російських солдатів, що воюють в Україні. Створена стрічка в копродукції Канади та Франції.

Усупереч закликам української громади, цю стрічку було внесено до програми Міжнародного кінофестивалю в Торонто, що проходить цими днями. У вівторок близько тисячі людей взяли участь в акції протесту з вимогами скасувати запланований показ. Раніше цю пропагандистську стрічку показали на позаконкурсній програмі Венеціанського міжнародного кінофестивалю.

канада війна кіно фестиваль російська пропаганда

Знак гривні
Знак гривні