Опитування українців щодо ставлення до заборони Telegram виявило показову тенденцію

Переважна більшість українців (71%) визнають, що поширення російської дезінформації та пропаганди в соціальних мережах є досить або навіть дуже серйозною загрозою.

Про це свідчать результати опитування Київського міжнародного інституту соціології (КМІС), проведеного 1-6 вересня 2024 року.

Водночас з них зараховують цю загрозу до однієї з найбільших – 33%, а решта 38% говорять, що ця загроза хоч і серйозна, але не є однією з найбільших.

Стверджують, що це не є значною загрозою або взагалі немає загроз – 23% (хоча з них 18% визнають, що певна шкода таки є).

Заборона Телеграм

Далі соціологи ставили запитання про загалом ставлення до заборони Телеграм в України.

Більшість українців (54%) вважають, що месенджер не варто повністю забороняти, а треба запровадити певні обмеження і контроль – як-от блокування окремих каналів тощо.

Інфографіка: КМІС
Інфографіка: КМІС

Показово, що за умови, якщо власники Телеграм відмовилися б співпрацювати, більшість українців виступають за повну заборону месенджера російського походження.

У разі якщо власники Телеграм категорично відмовляються блокувати канали, що поширюють російську пропаганду і дезінформацію, то в такому разі 60% українців підтримали б повну заборону Телеграм (не підтримали б – 32%).

Водночас помітно вища підтримка заборони (на рівні переважної більшості суспільства), якщо власники Телеграм не блокують канали, які використовуються російськими окупантами для зв’язку, а також якщо не блокують канали з поширення наркотиків.

Так, у разі відмови блокувати канали російських окупантів, які використовуються для зв’язку, 71% підтримають заборону (не підтримають – 21%). У разі відмови блокувати канали з поширення наркотиків 70% підтримають заборону (не підтримають – 20%).

заборона телеграм російська пропаганда опитування

Знак гривні
Знак гривні