Україна розробляє флот нових дронів-перехоплювачів, здатних знищувати "шахеди", — Bild

Росія має значну перевагу у повітряному просторі у війні проти України, тож українська армія розробляє нову триетапну програму протидії російським дронам.

Джерело фото: Bild
Джерело фото: Bild

Про це пише Bild.

Як зазначає видання, Україна змушена шукати альтернативу забороненій партнерами далекобійній західній зброї для ліквідації російських аеродромів або збивання російських літаків. Саме тому українські військові працюють над інноваційним розв'язанням цієї проблеми.

Одна з альтернатив, над якою працює Київ, це безпілотники-"антидрони", які мають зупиняти російські БПЛА ще до того, як вони досягнуть місця призначення.

За даними BILD, наразі є три етапи розробки програми протидії російським безпілотникам.

Зокрема, невеликі безпілотники перепрограмують так, щоб їх можна було використовувати для повітряного бою, а не для розвідки чи атаки наземних цілей.

"І це працює. Щотижня невеликі українські безпілотники таранять близько 50 російських дронів-розвідників і навіть збивають з неба кілька більших безпілотників-камікадзе", — йдеться у матеріалі.

Німецьке видання пояснює, що проблема з невеликими дронами полягає в тому, що вони можуть пролетіти лише кілька кілометрів — особливо на великій висоті — тому російські БПЛА-розвідники можуть легко втекти від них.

Тому зараз в Україні розробляють так звані «перехоплювачі», тобто безпілотники з фіксованим крилом, які можуть слідувати за російським супротивником на відстані до 60 кілометрів на висоті до чотирьох кілометрів.

Такі безпілотники вже проходять випробування і, як очікується, будуть розгорнуті пізніше цього року.

BILD пише, що головною метою України та її партнерів є створення "безпілотників-вбивць", здатних перехоплювати та знищувати російські дрони дальнього радіуса дії типу "Герань-1" і "Герань-2", скопійовані з іранських "шахедів".

За даними видання, щоб бути ефективними, українські дрони мають розвивати швидкість не менше 200 км/год і мати велику дальність польоту — щонайменше 200, а краще 500 кілометрів. Україна сподівається, що зможе перейти до третьої фази своєї програми протидії безпілотникам не пізніше 2025 року.

українські розробки дрони протидія бпла перехоплювачі

Знак гривні
Знак гривні