"Фронт — це моє життя". Інтерв'ю CNN головнокомандувача ЗСУ Сирського

Росія планувала розпочати новий наступ на Україну з Курської області ще до того, як туди увійшли Сили оборони, заявив в інтерв'ю CNN головнокомандувач ЗСУ генерал Олександр Сирський. Texty.org.ua публікують дещо скорочений переклад матеріалу.

Фото: Головнокомандувач ЗС України / CinC AF of Ukraine
Фото: Головнокомандувач ЗС України / CinC AF of Ukraine

Сирський сказав, що вважає Курську операцію успішною.

«Вона зменшила загрозу ворожого наступу. Ми не дозволили їм діяти. Ми перенесли бойові дії на територію ворога, щоб він відчув те, що відчуваємо ми щодня», — сказав головнокомандувач ЗСУ.

Сирський окреслив ключові цілі операції: не дати Росії використати Курськ як плацдарм для нового наступу, відвернути сили Москви від інших напрямків, створити зону безпеки та запобігти транскордонним обстрілам цивільних об'єктів, взяти військовополонених і підняти моральний дух українських військ і нації загалом.

Генерал сказав, що Москва перекинула до Курська десятки тисяч військовослужбовців, включно з найкращими десантно-штурмовими військами.

Визнаючи, що Україна перебуває під величезним тиском в районі Покровська, стратегічного міста, яке вже кілька тижнів є епіцентром війни на сході України, Сирський сказав, що його військам вдалося зупинити просування російських військ у цьому районі.

«За останні шість днів ворог не просунувся на Покровському напрямку ні на метр. Тобто наша стратегія працює», — зазначив він.

«Ми позбавили їх можливості маневрувати та розгортати свої сили підкріплення з інших напрямків... і це послаблення, безумовно, відчувається на інших напрямках. Ми відзначаємо, що кількість артилерійських обстрілів, а також інтенсивність наступу зменшилася», — сказав він.

«Фронт — це моє життя»

Сирський сказав, що немає жодних сумнівів у тому, що Україна поступається Росії в озброєнні та чисельності, коли намагається захиститися від російської агресії.

«Ворог дійсно має перевагу в авіації, в ракетах, в артилерії, в кількості боєприпасів, які вони використовують, звичайно, в особовому складі, танках, БМП», — сказав він.

Але той факт, що Росія має таку матеріальну перевагу, змушує Україну ставати розумнішою та ефективнішою у способах ведення війни, додав Сирський.

«Ми не можемо воювати так само як вони, тому ми маємо застосовувати найбільш ефективний підхід, використовувати наші сили і засоби з максимальним використанням особливостей місцевості, інженерних споруд, а також використовувати технічну перевагу», — сказав він, підкресливши передову українську програму безпілотних літальних апаратів та інших високотехнологічних озброєнь власного виробництва.

Читайте також: Як треба змінити структуру управління ЗСУ і як має діяти Сирський, щоб перемогти у війні, — Ґлен Ґрант

CNN зазначає, що Сирський був призначений головнокомандувачем ЗСУ "в особливо важкий для України час": нестача боєприпасів через багатомісячні затримки в доставлянні військової допомоги США, а також брак особового складу у ЗСУ після двох років протистояння наступу Росії.

Головком тоді сказав, що першочерговим завданням є збільшення кількості військових, і в Україні ухвалили закон про мобілізацію.

Сирський визнав, що мобілізовані українські військові вирушають на поле бою, отримавши менше підготовки, ніж йому б хотілося.

"Звичайно, кожен хоче, щоб рівень підготовки був найкращим, тому ми готуємо висококваліфікованих професійних військових. Водночас динаміка на фронті вимагає від нас якнайшвидшого залучення призваних військовослужбовців", — сказав він.

За словами головкома, мобілізовані проходять один місяць базового військового вишколу, а потім від двох тижнів до місяця більш спеціалізованої підготовки, перш ніж їх відправлять у бій.

Сирський зазначив, що затримки у наданні військової допомоги з боку США спричинили серйозні невдачі на полі бою і призвели до падіння бойового духу, що, за його визнанням, досі залишається проблемою.

Він сказав, що часто їздить на фронт і намагається проводити час зі своїми солдатами.

«Ми говоримо однією мовою... ми розуміємо один одного незалежно від того, з ким я розмовляю — чи це звичайний солдат, стрілець, наприклад, чи командир бригади, чи командир батальйону», — сказав він.

«Я на цій війні з 2014 року, — сказав він. — Іншими словами, фронт — це моє життя. Ми розуміємо один одного, я знаю всі проблеми, з якими стикаються наші військовослужбовці, солдати, офіцери».

Сирський завершив інтерв'ю, подякувавши західним союзникам України за підтримку. Перейшовши з української на англійську, він сказав: «Разом ми сильніші. Разом ми можемо перемогти».

стратегія курська операція зсу наступ окупантів сирський командування

Знак гривні
Знак гривні