Фото дня. Телескоп Вебба "впіймав" інтригуючу галактику в формі знака питання

Космічний телескоп імені Джеймса Вебба виявив викривлену галактику, що утворює космічний знак питання, повідомляє NASA.

"Як могла виглядати наша галактика Чумацький Шлях 7 мільярдів років тому, коли розквіт зореутворення у Всесвіті почав сповільнюватися? Астрономи за допомогою космічного телескопа НАСА імені Джеймса Вебба знайшли підказки у вигляді космічного знаку питання, який є результатом рідкісного вирівнювання у світлових роках космосу", — йдеться у повідомленні.

Фото: NASA
Фото: NASA

«Ми знаємо лише про три або чотири випадки подібних конфігурацій гравітаційних лінз у спостережуваному Всесвіті, що робить цю знахідку захопливою, оскільки вона демонструє потужність Вебба і припускає, що, можливо, тепер ми знайдемо більше таких», — сказав астроном Гійом Депре з Університету Святої Марії в Галіфаксі, Нова Шотландія.

У NASA пояснюють, що хоча цей космічний регіон раніше спостерігали за допомогою телескопа Габбла, пилово-червону галактику, яка утворює інтригуючу форму знака питання, вдалося побачити лише Веббу.

Це результат того, що довжини хвиль світла, які фіксує Габбл, затримуються в космічному пилу, тоді як довші хвилі інфрачервоного світла здатні проходити крізь нього і бути виявленими інструментами Вебба.

космос Фото дня галактики наса телескоп вебба

Знак гривні
Знак гривні