"Відставка стала несподіванкою". Малюська розповів про своє звільнення та ключові зміни за його керівництва Мін'юстом

Верховна Рада 4 вересня 2024 року звільнила Дениса Малюську з посади міністра юстиції у відставку. Зранку він відвідав засідання Комітету Верховної Ради з питань правової політики, де коротко прозвітував про свою діяльність на посаді міністра юстиції.

Денис Малюська. Фото: Мін’юст
Денис Малюська. Фото: Мін’юст

Про це пише Судово-юридична газета.

Насамперед Денис Малюська розповів, що «просився» у відставку вже давно, водночас бажання звільнити його саме у вересні стало для нього несподіванкою.

«Відставка назрівала давно. Я просився, звертався кілька місяців. Але відставка стала для мене трошки несподіваною. Я банально не встиг оформити звіт належним чином. Так сталося, що політична вага моєї відставки назріла вчора. 3 вересня я подав заяву про відставку», — розповів депутатам Малюська.

Через швидкість подій міністр юстиції ледь встиг виконати найбільш важливі завдання.

«Весь вечір, всю ніч, весь ранок я закривав «хвости» у вигляді документів, доручень та іншого, щоб новий міністр міг працювати на своїй посаді розпочинаючи не з нуля», — повідомив Денис Малюська.

Він також розповів депутатам про свої досягнення за той час, коли він був міністром юстиції (з 29 серпня 2019 року).

Найбільших успіхів, за словами вже колишнього очільника Мін'юсту, вдалося досягнути у сфері державної реєстрації та пенітенціарній сфері.

«Рейдерство вже кілька років як професія або фактор, який впливає на бізнес-середовище вже не існує. Так, незаконні дії у сфері реєстрації ще трапляються, але це поодинокі випадки», — зазначив ексміністр.

Також, за даними Малюськи, більш-менш вдалося навести лад у пенітенціарній системі країни.

Зокрема, стало менше скарг на порушення прав людини у місцях позбавлення волі.

«Пенітенціарна система наразі повністю перебудована, частина державних підприємств, що працюють у цій сфері, виведені зі збиткового стану, а інші передані на ліквідацію з боргами. Наразі підприємства пенітенціарної сфери здійснюють господарську діяльність і виконують замовлення для військових адміністрацій та Міністерства оборони», — розповів Малюська.

Проблемними, за даними міністра, залишаються сфера відповідальності Державної виконавчої служби та система судової експертизи, де ще потрібно багато чого змінити.

«У сфері судової експертизи нам не все вдалося зробити, хоча ситуація вже значно краще, ніж ще кілька років тому. У судових експертів зросла зарплата, зникли черги на експертизи, оскільки чим більше експертиз зроблять експерти, тим більше вони зароблять грошей», — зазначив ексочільник Мін'юсту.

Також він додав, що проблеми залишаються й у сфері конфіскації активів РФ та у спорах за межами України, оскільки чимала кількість спорів, наприклад, з недоброчесними постачальниками, відбуваються в іноземних юрисдикціях.

мінюст пенітенціарна система уряд кадрові зміни

Знак гривні
Знак гривні