Постачання двигунів у РФ: австрійська компанія приховує дані про покупців, — розслідування

Австрійська компанія Diamond Aircraft приховує дані про покупців двигунів для літальних апаратів, що опинились в Росії.

Фото — «Союз авиапроизводителей России»
Фото — «Союз авиапроизводителей России»

Про це повідомляє проєкт Trap Aggressor.

У червні 2024 року проєкт звернувся до австрійської компанії Diamond Aircraft з проханням надати інформацію про покупців двох двигунів AE-300 типу E4-A, які виробляє компанія, вказавши унікальні серійні номери. 

Двигуни такого типу були виявлені аналітиками Trap Aggressor на російському тендері 2024 року, за результатами якого «Уральский завод гражданской авиации» (УЗГА) поставив два двигуни такого типу «Ульяновскому институту гражданской авиации» на загальну суму 510 тис. євро. 

УЗГА перебуває під санкціями США, ЄС та України. Крім виробництва та ремонту авіаційної техніки та вузлів для неї, завод збирає та розробляє БПЛА для збройних сил Росії, зокрема, дрони «Форпост», «Застава». З 2023 року «Ульяновский институт гражданской авиации», який оголосив тендер на австрійські двигуни у 2024 році, готує інженерів-операторів БПЛА.

За даними торговельних баз, УЗГА імпортувала в Росію як мінімум два ідентичні австрійські двигуни у 2023 році від китайської компанії Ningbo Peak Cloud Import And Export Co. При цьому сама Diamond Aircraft також належить китайському холдингу – Wanfeng Auto Holding Group. 

Читайте також: Як ідеолог російської ППО сплів мережу впливу РФ в Європі та зазіхає на земні й космічні території, — розслідування

Trap Aggressor звернувся до Diamond Aircraft з проханням повідомити, яка компанія купила ці два двигуни з унікальними серійними номерами, які згодом опинились в Росії.  Тоді у Diamond Aircraft відповіли, що проводять внутрішнє розслідування, проте за два місяці так і не повідомили Trap Aggressor про його результати.

За даними австрійського медіа Kronen Zeitung, Управління державної безпеки та розвідки Австрії почало попереднє розслідування, ймовірно, про постачання продукції компанії Diamond Aircraft до Росії.

австрія санкції впк рф авіація рф

Знак гривні
Знак гривні