Звільнення міністрів: кого відправила у відставку Рада і що каже про кадрові зміни Зеленський

3 вересня голова Фонду держмайна Віталій Коваль і одразу пʼять міністрів — Олександр Камишін, Денис Малюська, Руслан Стрілець, Ірина Верещук і Ольга Стефанішина — подали до Верховної Ради заяви про відставку, а 4 вересня до них приєднався голова МЗС Дмитро Кулеба. Однак Верховна Рада сьогодні погодила звільнення лише чотирьох міністрів.

Голосування за відставку міністрів у Раді. Фото: Ярослав Железняк
Голосування за відставку міністрів у Раді. Фото: Ярослав Железняк

Кого звільнили

Далі мали звільняти міністра МЗС Дмитра Кулебу, але у Раді неочікувано закрили засідання. За даними ВВС, Кулебу мають таки звільнити завтра. На його місце, додає видання, претендує його перший заступник Андрій Сибіга, який раніше працював в ОП. Хоча можуть бути й інші кандидатури.

43-річний дипломат Кулеба очолював МЗС понад чотири роки – з 4 березня 2020 року. Він став наймолодшим в історії очільником МЗС. За каденції Кулеби Україна проводила саміт миру у Швейцарії й об'єднала зусилля багатьох країн світу задля допомоги під час війни з Росією.

Як пише агентство Bloomberg з посиланням на джерело, знайоме з кадровими перестановками в Кабінеті Міністрів України, Кулеба після відставки зосередиться на зміцненні відносин України з НАТО.

Кого не вдалося звільнити через брак голосів

На своїх посадах залишилися віцепремʼєр-міністр — міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук та очільник Фонду державного майна України Віталій Коваль. Парламент не набрав потрібної кількості голосів для їхньої відставки.

Верещук призначили головою Мінреінтеграції в листопаді 2021 року. До того вона працювала депутаткою Ради, а перед тим 5 років була міською головою міста Рава-Руська Львівської області.

Віталій Коваль прийшов у велику політику з посади керівника Рівненщини.

"У ФДМУ він показав себе непогано, а зараз може піти на підвищення в уряд керівником аграрного міністерства.

Під час звільнення депутати казали, що Коваль ще покаже себе на іншій позиції. У парламентському комітеті Коваля назвали найбільш ефективним головою ФДМУ", — пише BBC.

В українському уряді деякі міністерства не мають постійних очільників. Видання РБК-Україна з посиланням на свої джерела зазначало, що нинішніх тимчасових виконувачів обовʼязків керівників Мінкульту Ростислава Карандєєва, Мінветеранів Олександра Порхуна і Мінмолодьспорту Матвія Бідного можуть призначити повноцінними міністрами.

"Велике перезавантаження": що кажуть у владі

Раніше голова фракції Слуга народу Давид Арахамія оголосив, що склад Кабінету міністрів буде змінено більш ніж на 50%, на уряд чекає «велике перезавантаження».

Як заявив президент України Володимир Зеленський, рішення про кадрові зміни в уряді продиктовані тим, що Кабінету міністрів потрібна "нова енергія", а також для посилення України на різних напрямах.

Від Texty.org.ua: Загальні слова президента про "нову енергію" і "посилення" не дають вичерпної відповіді, чому саме зараз відбувається таке велике перезавантаження виконавчої влади, а потенційних кандидатів на заміну звільнених міністрів, яких називають у ЗМІ, складно назвати "новими обличчями". По суті, причини таких масштабних ротацій в уряді досі не відомі, публічних претензій до звільнених міністрів не озвучувалися. Натомість після трагедії в Полтаві у депутатів не виникло питань ні до Сирського, ні до Умєрова, і це виглядає дивно.

Кабінет міністрів Рада кадрові зміни

Знак гривні
Знак гривні