Ракетний удар по історичному центру Львова: великі руйнування, серед загиблих — діти

Російські війська у ніч на 4 вересня завдали ударів по Львову, поціливши по центру міста. Більшість постраждалих об'єктів — це історична спадщина, кількість постраждалих сягає десятків, серед жертв є діти.

Фото з телеграму Володимира Зеленського
Фото з телеграму Володимира Зеленського

Міський голова Львова повідомив про загоряння житлових будинків в районі головного вокзалу.

"Дві школи сьогодні навчання не розпочнуть: учні Арніки та 17 залишаються вдома. Багато вибитих вікон в районі вулиць Коновальця, Братів Міхновських, Мельника", — написав мер.

Він також розповів, що більшість пошкоджених об'єктів — це історична спадщина.

"70 будинків загалом зазнали уражень... Так виглядає, що це була комбінована атака. І ракети й дрони", — повідомив Садовий в ефірі телемарафону, зазначивши, що такої атаки по місту не було давно. За його інформацією, постраждали два райони міста — Франківський та Залізничний.

Фото з телеграму Володимира Зеленського
Фото з телеграму Володимира Зеленського

Як повідомив голова ОВА Максим Козицький, через нічну атаку у Львові пошкоджені щонайменше сім пам'яток архітектури місцевого значення. Зокрема, на вулицях Коновальця та Кокорудза.

Усі будинки розташовані в історичному ареалі та буферній зоні ЮНЕСКО. Вони є у державному реєстрі нерухомих пам’яток України.

На вулиці Коновальця також постраждав обласний Центр спортивної медицини і реабілітації. Пошкоджена його історична будівля. Вибиті понад 70 вікон. Від ударної хвилі повиносило рами. У шести кабінетах впала стеля. Відірвані батареї. Понищені компʼютери та медична апаратура.

Центр розташований у віллі Юзефи Франц. За офіційними даними, цю будівлю звели у 1893 році, тож нині їй понад 130 років.

Фото з телеграму Козицького
Фото з телеграму Козицького

Як повідомив голова Міністерства внутрішніх справ Ігор Клименко, унаслідок російського ракетного удару по Львову станом на 9:00 відомо про семеро загиблих, серед яких три дитини, та понад 40 поранених.

Пошуково-рятувальні роботи на місцях влучань у Львові тривають. Під завалами ще можуть бути люди.

За інформацією Козицького, зараз на місцях влучань у Львові працюють понад 130 надзвичайників. Залучили 30 одиниць спецтехніки.

"Найбільша складність у тому, що на одній з локацій на дуже обмеженій території є велика глибина завалу. Під ним ще можуть бути люди. Рятувальники роблять все, щоб розбирати руїни максимально швидко та максимально обережно", — повідомив голова Львівської ОВА.

Нагадаємо, що в ніч на 4 вересня війська РФ здійснили чергову комбіновану атаку по Україні. Ворог використав "Шахеди", крилаті та балістичні ракети, зокрема Х-47 М2 "Кинджал". Найбільше руйнувань зазнав Львів.

ракетний терор РФ руйнування загиблі Львів

Знак гривні
Знак гривні