“Скрізь ходили строєм. Не встигли спуститися сходами”. Свідчення пораненого в Полтаві

У момент удару, за словами нашого співрозмовника, бійці його підрозділу перебували на одному з верхніх поверхів будівлі, куди поцілила ракета.

Одягнуті по формі

Як розповів Texty.org.ua один із поранених унаслідок сьогоднішнього російського удару балістичними ракетами в Полтаві (його підрозділ перебував там кілька днів на навчаннях), “їхали туди групою, без особливого маскування, вдягнуті по формі, регулярно шикувалися, ходили строєм навіть у їдальню, попри те що над містом часто літали дрони-розвідники”.

Наслідки ракетного удару по Полтаві
Наслідки ракетного удару по Полтаві

За офіційними даними, внаслідок ракетного удару 3 вересня в Полтаві 47 осіб загинуло, більш як 200 дістало поранення. Частково зруйновано одну з будівель Інституту зв’язку, де перебували також українські військовослужбовці.

На жаль, це далеко не перший, не другий і навіть не третій випадок, коли ворог поцілює в значні скупчення українських військових під час навчань, шикування чи просто відпочинку в казармах.

Такі трагедії з 2022 року траплялися і на Львівщині, і на Миколаївщині, і на Чернігівщині, і на Запоріжжі.

Удар по Полтаві

У навколовійськових телеграм-каналах вже пишуть, що нібито мобілізовані й контрактники, на відміну від курсантів, просто не пішли в укриття.

Військових звинувачують у тому, що вони не пішли в укриття. Але наше джерело стверджує, що вони просто не встигли спуститися
Військових звинувачують у тому, що вони не пішли в укриття. Але наше джерело стверджує, що вони просто не встигли спуститися

Тиснява на сходах

Наш співрозмовник каже, що це неправда. За його словами, всі вибігли в коридор по команді одразу після сигналу тривоги й кинулися сходами вниз. Але кілька десятків людей просто не встигло спуститися вузькими сходами в укриття (яке, до речі, було в сусідній будівлі, за кількасот метрів). Вибух пролунав дуже швидко після сигналу тривоги — буквально за одну-дві хвилини.

Також він повідомляє, що аптечок при собі чомусь не було навіть у поліцейських, які прибули на місце після ракетного удару.

Кілька десятків людей одночасно не встигло спуститися вузькими сходами в укриття

“Третій рік повномасштабної війни — і раптом командування вирішило навчати тих, хто ще з перших днів воює, — пише на своїй фейсбук-сторінці харківська волонтерка Юлія Піменова, яка допомагає війську з 2014 року. — Справа не в шикуванні, а в тому, хто злочинно зібрав діючих військових на навчання в Полтаві?! Чий це наказ?”

Причини

Від Texty.org.ua:

Зараз можна попередньо визначити причини трагедії, їх кілька.

  1. Те, що в армії називають “затяги”, тобто коли командири змушують бійців робити безглузді речі: шикуватися, ходити строєм у їдальню чи слухати беззмістовні промови командирів. Не було б шикувань перед Інститутом зв’язку, ворожим розвідникам було б важче здогадатися, що сюди прибули додаткові військові на навчання.
  2. Ігнорування командирами реалій війни. Коли всі бачать, що висить безпілотник, очевидно, що треба щось робити. Або його швидко збити, або придумати, як розосередити бійців і наказати їм ходити в цивільному.
  3. В умовах, коли противник відносно легко бачить на глибину до 250 кілометрів (деталі тут) і за лічені хвилини може запустити “Іскандер”, який долає таку відстань дуже швидко, збирати великі групи військових надовго в приміщеннях, які не є укриттями, вже стає вкрай ризиковано.

Щоб уникнути таких помилок і швидше адаптуватися до війни, ЗСУ має очолити генерал, який сповідує натовські принципи управління і кар’єрного зростання. На жаль, сьогодні, коли ЗСУ очолює Сирський, стала помітно домінувати радянська школа із сильною централізацією, обернений бік якої — халатність, безініціативність, окозамилювання і відсутність відповідальності, адже на посади призначають за принципом особистої відданості, а не професійних здобутків.

Попередні випадки

Це не перший приліт ракети по скупченню наших бійців неподалік лінії фронту.

Нагадаємо, що 6 листопада 2023 року 20 воїнів 128-ї гірсько-штурмової бригади загинули і 53 дістали поранення внаслідок російського ракетного удару під час шикування.

Особовий склад, що перебував неподалік лінії фронту, був вишикуваний в очікуванні командира бригади Дмитра Лисюка, який мав вручити нагороди до Дня ракетних військ і артилерії. Як повідомляли ЗМІ, бійці чекали командира понад пів години.

128-бригада-результати-розслідування (2)

Міністр оборони Рустем Умєров пізніше писав про цей випадок на своїй фейсбук-сторінці, повідомляв, що доручив провести перевірку за фактом загибелі військових, обіцяв розслідування і наслідки для всіх, хто проявив службову недбалість (скриншот допису вище).

Тоді комбрига Дмитра Лисюка тимчасово відсторонили. Зараз цей фейсбук-допис міністра оборони недоступний.

Станом на 27 травня 2024 року розслідування тривало, жодної підозри в цій справі не було вручено, про що на запит Главкома повідомили в Генпрокуратурі.

Також росіяни не вперше б’ють по наших важливих об’єктах, використовуючи розвідувальні дрони. Так було знищено кілька одиниць ППО, зокрема, за непідтвердженими даними, дві пускові установки “Петріот”, два гелікоптери з трьох, які були в той час на землі, самохідні установки та іншу дуже важливу техніку.

ракетний удар армія

Знак гривні
Знак гривні