Чому безпековий Комітет ВР ініціював перевірку СБУ нового начштабу Сил безпілотних систем Гладкого

Члени Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Верховної ради України вирішили звернутися до Служби безпеки України, щоб та перевірила нового начальника штабу Сил безпілотних систем ЗСУ Романа Гладкого.

Роман Гладкий. Фото: Цензор
Роман Гладкий. Фото: Цензор

Про це в коментарі Суспільному розповіла членкиня безпекового комітету, народна депутатка від фракції "Голос" Соломія Бобровська.

Бобровська розповіла, що попри схвальні відгуки від головкома ЗСУ Олександра Сирського про професійність Гладкого, під час засідання комітету постала низка питань до нового начальника штабу:

"Ви знаєте, жодної відповіді на жодне питання ми не отримали. Понад те, Міністерство оборони не має довідки від СБУ, яка б говорила про те, як він [Гладков] пройшов цю перевірку. Про паспорти. Жодних коментарів про дружину і про доньку", — сказала депутатка.

За словами Бобровської, зрештою комітет ухвалив рішення про те, що направить лист до СБУ із проханням перевірки. Головнокомандувач Сирський підтримав це рішення.

"Суспільство має знати, чому його дружина була в Криму, чому він їздив під час АТО до Севастополя, коли він сім'ю забрав? Тобто якісь певні речі, що стосуються не особистого життя, а стосуються державної безпеки. Оскільки відповідей немає, будемо питати, надалі копати, доки не дізнаємося, чи все гаразд, чи в СБУ є питання до Гладкого", — додала парламентарка.

Що відомо про призначення Романа Гладкого

Гладкий обіймає посаду близько місяця, його призначено наказом міністра оборони від 25 липня 2024 року.

З липня 2016 року Гладкий був начальником штабу і першим заступником командувача Військово-морських ЗСУ. У 2018 році його звільнили через "неналежне виконання службових обов’язків". У грудні 2020 року його призначили заступником начальника штабу Командування Операції об'єднаних сил.

Напередодні народна депутатка Мар'яна Безугла поширила інформацію про те, що раніше Гладкого могли підозрювати у державній зраді та корупції.

Командування Сил безпілотних систем ЗСУ написало, що Гладкий пройшов усі необхідні перевірки Службою безпеки України. Він офіцер з багаторічним досвідом служби у ЗСУ, має відповідну військову освіту та значний досвід служби на керівних посадах у Збройних силах.

Від Texty.org.ua: Ми вважаємо, що в командування Сил безпілотних систем не можна призначати військових старших за 45 років, а традиційна військова радянсько-українська освіта — це мінус. Одним з критеріїв керівника на цій посаді має бути навчання у військових вишах на Заході, участь у міжнародних місіях, де є досвід взаємодії з військовими НАТО чи робота в ІТ-індустрії на керівній посаді.

сили безпілотних систем безпека командування перевірка

Знак гривні
Знак гривні