Дозвіл США на удари по РФ: у Зеленського є останній шанс, щоб переконати Байдена, — The Economist

Американські обмеження на удари по Росії завдають шкоди Україні. До того ж обґрунтування адміністрації Байдена постійно змінюються, пише The Economist.

Пуск ATACMS. Джерело: Управління стратегічних комунікацій Генерального штабу Збройних Сил України.
Пуск ATACMS. Джерело: Управління стратегічних комунікацій Генерального штабу Збройних Сил України.

Видання зазначає, що коли Росія 26 і 27 серпня здійснила масований удар по містах та енергетичній інфраструктурі, міністр оборони України Рустем Умеров і голова ОП Андрій Єрмак очолили делегацію до Вашингтона. Згідно з повідомленнями, українська команда шукала дозволу атакувати американськими ракетами певну кількість цінних цілей у РФ.

"Ця поїздка є прямою відповіддю на мінливі виправдання з боку Пентагону і чиновників з національної безпеки щодо того, чому обмеження мають зберігатися, тоді як інші передбачувані «червоні лінії» розмиті до невидимості", — йдеться у матеріалі.

Видання нагадує, що повна заборона на ураження цілей в Росії була знята в травні, коли розпочався наступ росіян на Харківщині. А коли місяць тому Сили оборони увійшли до Курська, вони розгорнули ракетні батареї HIMARS проти російських військ. Жодних заперечень у Вашингтоні не виникло.

"У минулому причиною заборони Україні використовувати американську зброю проти цілей у Росії було те, що це може спровокувати ескалацію реакції з боку Кремля, яка в кінцевому підсумку завдасть більшої шкоди Україні і може навіть призвести до застосування Росією ядерної зброї. Однак це обґрунтування стає все більш натягнутим", — пише британський тижневик.

The Economist зазначає, що останніми місяцями з'являються різні нові причини для стримування України. Неназвані чиновники припускають, що адміністрація Байдена не хоче ставити під загрозу «перезавантаження» відносин з Москвою в якийсь момент у майбутньому.

Інші чиновники стверджують, що дозвіл Україні використовувати проти цілей в Росії систему ATACMS, яка має більшу дальність дії, ніж HIMARS, не змінить стратегічної картини, оскільки в зоні її досяжності буцімто недостатньо цілей. Росія перебазувала більшість літаків, що використовуються для запуску потужних планерних бомб, на аеродроми, розташовані за межами 300-кілометрової дальності польоту ракети ATACMS, і що в будь-якому разі це дефіцитний ресурс, який краще використати проти цілей в Криму.

Також нещодавно стало відомо, що адміністрація Байдена не надала дозвіл Британії та Франції дозволити Україні використовувати надану ними зброю Storm Shadow/SCALP за межами української території. Вона змогла це зробити тому, що крилата ракета містить деякі американські компоненти.

Бен Годжес, колишній командувач американськими силами в Європі, описує це як «постійне виправдовування, яке вводить в оману і є неточним». Незрозуміло, наприклад, чому недостатня кількість ATACMS має бути стримувальним фактором. Детальний звіт української консалтингової компанії Defence Express свідчить про те, що США, ймовірно, мають запаси щонайменше 2 500 ракет, які вперше надійшли на озброєння понад 30 років тому.

Не менш сумнівним є твердження про те, що не існує достатньої кількості придатних для ураження цілей у РФ, пише видання. Журнал цитує аналітиків Інституту вивчення війни (ISW) про те, що «українські удари великої дальності по російських військових цілях в тилу Росії мають вирішальне значення для послаблення російського військового потенціалу на всьому театрі воєнних дій, а зняття обмежень на використання Україною зброї, наданої Заходом, дозволило б українським військам вражати широкий спектр важливих цілей, що лежать в основі воєнних зусиль Росії».

За оцінками інституту, близько 250 військових об'єктів перебувають у зоні дії системи ATACMS, з яких лише 17 — це аеродроми, з яких можуть вилітати бойові літаки. Багато з них — це великі військові бази, станції зв'язку, логістичні центри, паливні склади та склади боєприпасів, які було б важко перемістити без серйозних наслідків для ведення РФ війни.

Генерал Годжес, який залишається старшим радником НАТО з питань логістики, каже, що немає «ані моральних, ані юридичних причин не атакувати ці цілі». Він стверджує, що Байден отримує багато порад від чиновників часів Обами, які неодноразово помилялися щодо Росії. Якщо Байден не змінить свою думку, «його спадщина буде заплямована».

The Economist пише, що незабаром у Зеленського буде останній шанс переконати Байдена прийняти новий підхід до того, як президент США залишить посаду, коли вони зустрінуться наступного тижня в Нью-Йорку на полях щорічної Генеральної Асамблеї ООН.

зеленський удари по РФ україна-сша байден

Знак гривні
Знак гривні