Архітектурна дивовижа. Освітній центр у Норвегії поєднує Саамський театр і оленярську школу (ФОТО)

Архітектурні студії Snøhetta та 70°N Arkitektur разом із художником Йоаром Нанго спроєктували освітній центр у Каутокейно (Норвегія), де розмістилися саамська середня школа та школа оленярства.

Усі фото: Lars Petter Pettersen
Усі фото: Lars Petter Pettersen

Будівля також використовується Саамським національним театром Beaivváš і складається з трьох з’єднаних між собою дерев’яних об’ємів, які об’єднують два заклади під єдиним похилим дахом.

Архітектори надихнулися місцевою спадщиною та традиційними будівельними підходами корінного народу регіону — саамів, пише Dezeen.

Дах центру

«Проєкт є свідченням гарної архітектури, коли дві справді несумісні установи успішно з’єднані», — сказав засновник Snøhetta Кетіл Тредал Торсен.

Освітній центр у Норвегії

«Проєкт також забезпечує винятково ефективне використання ресурсів, які відіграють життєво важливу роль у традиційному саамському ремеслі дуоджі, де важливим принципом є те, що все, що залишилося від тварини, може бути використане для чогось — від шкіри до рогів», — пояснив він.

Школа для саамів

Центр площею 7200 квадратних метрів розділений на три крила, які розгалужуються від центру будівлі та містять театр, адміністративне приміщення, майстерні та навчальні кімнати.

Норвезький дизайн

Просторе фоє у центрі будівлі з’єднує три напрями та служить спільним простором для двох установ.

Будівля всередині

Зовні фасад будівлі складається з дерева, обшитого рудною сосною, а дах — з 34 000 метрів кедрової деревини. Двосхила стіна крила театру облицьована сланцевим каменем, який повторно використали зі старої початкової школи села.

Похилий дах будинку

За словами студії, будівля відповідає стандарту Passivhaus, а також на 90 відсотків забезпечує себе енергією самостійно.

архітектурна дивовижа тренди традиції норвегія

Знак гривні
Знак гривні