Тисячі повітряних кульок з лайном і сміттям запустила Північна Корея на територію Південної

Північнокорейські ЗМІ повідомили про 3,5 тисячі кульок, які були надіслані на південь 11-ма хвилями, починаючи з кінця травня. До кульок були прикріплені мішки зі сміттям, а іноді й з фекаліями. Так влада Північної Кореї відповіла Південній на кулі з гуманітарною допомогою та листівками, які влада спрямовувала на північ.

Журналісти агенції Reuters зробили візуальний проєкт про цю історію, нижче приводимо кілька його фрагментів.

Повітряні кулі зірвали рейси в сеульському аеропорту Інчхон, спричинили пожежу на даху житлового будинку і навіть приземлилися на території президентського палацу Південної Кореї. По всій країні вони влучили в автомобілі, ферми, житлові квартали, ресторани та школи.

Тисячі повітряних кульок з підвішеними до них торбами зі сміттям. Візуалізація Reuters
Тисячі повітряних кульок з підвішеними до них торбами зі сміттям. Візуалізація Reuters

З 28 травня по 25 липня відходи були знайдені в 3 359 місцях по всій країні, згідно з даними поліції. Більшість з них припадає на столицю, Сеул, де було задокументовано понад дві тисячі місць.

Влада направила понад 10 тисяч пожежників і 2,4 тисячі пожежних машин для ліквідації інцидентів з 1 січня по 13 серпня, згідно з даними Національного пожежного агентства, які також були передані Янгу.

Як виглядали повітряні кульки зі сміттєвими торбами. Візуалізація Reuters
Як виглядали повітряні кульки зі сміттєвими торбами. Візуалізація Reuters

Іноді використовували одну кульку для підйому сміттєвого вантажу, іноді дві. Деякі кульки мали електронні пристрої для скиду підвішених мішків зі сміттям.

Іноді мішки приземлялися цілими, іноді їхній вміст розлітався по землі: недопалки, зношений одяг, пластикові пляшки, туалетний папір, добрива, використані батарейки і навіть людські фекалії з паразитами.

Південна Корея розгорнула військові вибухотехнічні підрозділи і групи хімічної і біологічної боротьби для перевірки вмісту сміттєвих мішків, але поки що жодних небезпечних речовин не виявлено.

Кім Йо Чжон, сестра північнокорейського лідера Кім Чен Ина і впливова чиновниця правлячої партії, назвала повітряні кульки "подарунками щирості" для південнокорейців.

Зірвані польоти

Польоти повітряних куль кілька разів зупиняли роботу Інчхона, п'ятого за завантаженістю міжнародного аеропорту в світі і важливого вантажного вузла, розташованого приблизно за 40 км від Північної Кореї.

Згідно з даними, наданими Сеульською регіональною авіаційною адміністрацією, злітно-посадкова смуга з травня через повітряні кулі зупинялася 12 разів, загалом на 265 хвилин.

Повітряні кулі зробили польоти в цьому районі "досить складними", сказав Хван Юн-Чан, генеральний менеджер з мережевих операцій авіакомпанії Korean Air, яка адаптувала процедури для боротьби з новою небезпекою.

За словами Хванга, якщо очікується вітер з півночі, авіакомпанія додає паливо до планів польотів, щоб літаки могли довше залишатися в повітрі або переспрямовуватися в альтернативні аеропорти.

Відповідь на гуманітарку

Північна Корея заявила, що це відповідь на пропагандистську кампанію активістів на Півдні, які регулярно відправляють надувні кулі в іншому напрямку, наповнені антипхеньянськими листівками, а також їжею, медикаментами, грошима і флешками з відеокліпами і К-поп-музикою.

"Найбільшою загрозою для Північної Кореї є той факт, що багатий, могутній Південь знаходиться по сусідству, і що новини про цього сусіда і вільний світ поширюються там, що може призвести до змін у суспільстві зсередини", – сказав міністр оборони Південної Кореї Шин Вон-Сік в інтерв'ю агентству Reuters в цьому місяці.

"Дії Півночі показують, наскільки шкідливими для них є листівки, які розсилають наші НУО. Відправляючи ці сміттєві кулі, вони хотіли б викликати втому на Півдні, розділити громадськість і врешті-решт зупинити кампанії НУО з повітряними кулями".

Гучномовці проти сміття

Сміттєві кулі спонукали південнокорейських військових відновити гучномовне мовлення вздовж кордону, націлене на Північ. Експерти кажуть, що Північна Корея ненавидить такі трансляції, оскільки побоюється, що вони можуть деморалізувати війська на передовій і громадян.

північна корея атака сміття

Знак гривні
Знак гривні